Share |

Преглед на печата, сряда 20 юни

в-к Струма

Т. Трайкова и Т. Наков осъдени на 17 470 лв. за дългове към автобоса Л. Далев

 

Благоевградският бизнесмен Любен Далев, собственик на автосервиз "Людал", осъди на 17 470.80 лв. собствениците на най-големия месокомбинат в Югозапада "Карол Фернандес Мийт" ООД /КФМ/ Тонка Трайкова и Тодор Наков. Осъдителното решение е на благоевградският районен съдия Гергана Коюмджиева и е по дело, заведено от бизнесмена Далев заради седем неплатени фактури, издадени след доставка и монтаж на авточасти за служебните коли на месокомбината.

През юли и август 2009 г. от автосервиз "Людал" доставили резервни авточасти, които монтирали на автомобилите на КФМ. За услугите били издадени седем фактури - четири от 10 юли със стойности 2948.40 лв, 2085.60 лв, 2433.60 лв. и 5305.20 лв. Другите три са издадени на 17 август - съответно със стойности 1676.40 лв., 1573.20 лв. и 1448.40 лв. Фактурите били изпратени на Трайкова и Наков, които обаче отказвали да платят. Пред съда двамата изцяло оспориха предявените искове и твърдяха, че Далев не е е доставял части за ремонта на описаните автомобили. От обясненията им стана ясно, че няколко месеца преди делото те получили призовка от дознател в ОД на МВР -Благоевград да се явят и да дадат обяснения по подаден от ЕТ "Людал - Любен Далев" сигнал. Отивайки в полицията, с изненада установили, че ги викат заради задължения към Далев за извършени авторемонтни услуги.

Трайкова и Наков разпоредили незабавна проверка в счетоводството на месокомбината, която по думите им установила, че въпросните седем фактури не са осчетоводени, не са представени и не съществуват в архива на дружеството. В крайна сметка по време на делото обаче отношенията им с автосервиза бяха безспорно доказани. Съдът отхвърли предявените от Далев 1502.71 лв. лихви по фактурите. Освен дълговете си собствениците на месокомбината ще трябва да поемат и разноските по делото, които са в размер на 2025.12 лв.

 

Вл. Ангелов от бандата на братя Галеви държи ключа от банята на затворниците в общежитие

Владимир Ангелов-Стъклето и Апостол Чакалски от Дупница, които бяха осъдени по делото срещу братя Галеви за организирана престъпна група, вече две седмици са в затворническото общежитие в дупнишкото село Самораново. След като влезе в сила присъдата им, Тоци и Стъклето бяха закарани първо в Бобовдолския затвор в изолатор, където да се адаптират към затворническите условия. На осмия ден двамата са транспортирани до затворническото общежитие. Те са в една стая с още двама затворници, единият излежава присъда за убийство, а другият е осъден в Италия за тежка катастрофа, но излежава присъдата си в общежитието в Самораново.
Владимир Ангелов-Стъклето е назначен от началника на общежитието Георги Стателов за баняджия. Стъклето държи ключа от общата баня, неговата работа е да я отключва и да я заключва. Други затворници се грижат за чистотата и за евентуални повреди във водопроводната мрежа.
Апостол Чакалов-Тоци още не е започнал работа. Още с влизането им в общежитието началникът Георги Стателов казал на двамата затворници от бандата на братя Галеви, че за тях няма работа извън общежитията. Излежаващите присъда в общежитието имат право да бъдат наемани от фирми и частни лица да работят срещу заплащане, като за тях остават 120 лв., останалите пари са за затвора. Режимът в общежитието в село Самораново е лек, затворниците могат да излизат извън него, но в края на работния ден в 16.30 часа да се връщат в общежитието.

 

в-к Вяра

 

Земеделци молят за помощ Корнелия Нинова

Земеделските производители от Гоцеделчевско поискаха от депутатката за областта Корнелия Нинова да защити правото им на обезщетение от държавата за вреди, причинени от бедствия. По тяхно искане депутатката от „Коалиция за България” посети региона. Нинова с бинтована ръка обиколи насажденията и се увери на място, че лошите климатични условия са унищожили между 30 и 60% от земеделската продукция. Основните пострадали култури от обилните валежи са чушките, доматите и тютюнът. Нинова заяви, че вече е задала въпроси към министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов с колко пари и по какъв начин ще бъдат подпомогнати земеделските производители. Тя сподели, че е получила сигнали от цялата страна. Тежко е състоянието в община Сатовча, където е унищожена 70% тютюневата реколта.
Нинова определи като пълна глупост изказването на министър Найденов, че по-малкото количество произведена продукция ще бъде компенсирано с по-високо качество. Според нея по-малкото количество ще бъде компенсирано с по-голям внос и по-високи цени. Тя ще настоява министър Найденов да посочи конкретни механизми за компенсация на земеделските производители, както и да коментира намерението да се въведе задължителна застраховка за земеделската продукция, защото по думите й това по същество е въвеждане на допълнителен данък. Присъстващите производители споделиха, че едва оцеляват и че не могат да си позволят допълнителни разходи. Затова депутатката пое ангажимент да настоява държавата да влезе в ролята си и да подпомогне земеделските производители.

 

Спорна земя скара два благоевградски рода 

Спор за парче земя изправи един срещу друг наследниците на два рода. 11 благоевградчани, потомци на Марица Цветкова, заведоха дело в Районен съд-Благоевград за установяване на собствеността на нива в местността Баларбаши, която попада в днешния кв. ”Освобождение”. Сред ищците е и майката на областния управител Костадин Хаджигаев – Йорданка Хаджигаева. От ответната страна пък са тримата наследници на Петър Лазов - Андрей Мановски, Милена Мановска и Запряна Айвазова. Всички те искат по съдебен път да се реши кой е законният собственик на имот, който им бил върнат по реда на земеделската реституция. Той бил възстановен на наследниците от рода Цветкови, но при изготвяне на кадастър през 1995 г. се оказало, че същият имот е записан на името на Петър Лазов. Приживе той бил собственик на лозе, в съседство с имота на Цветкови. Именно съседният имот от 0,800 дка бил върнат на наследниците на Лазов. Заради дублажа със земите през есента на 1995 г. Цветкови направили възражение до кмета на Благоевград, след 2 години последвало и второ, но отговор така и не получили. Получили уверение от общински служители, че проблемът ще бъде разрешен и имотът на наследниците на Марица Цветкова нанесен, както е възстановен - с площ 1,630 дка. Но само на думи, тъй като след одобряване на новата кадастрална карта и регистри към нея се оказало, че нивата де факто е разделена на 2 имота. Проверка в службата по вписванията показала, че част от собствеността е на Запряна Айвазова, която я получила по силата на доброволна делба през 2004 г. По същия повод е извършена проверка на районната прокуратура, която установила, че има издавани удостоверения от община Благоевград с невярно съдържание, които послужили за възстановяване на земи. И тъй като различни наследници били определени за собственици, а други – не, очакванията са съдът да определи кои са законните земевладелци. Сред наследниците в родовото дърво на Лазов е посочен и ексбанкерът Кирил Пендев, който пък беше първият кандидат за кмет на ГЕРБ в Благоевград. За разрешаване на заплетения собственически спор е назначена експертиза на имота и предстои изслушване на вещото лице инж. Атанасов. На последното заседание адвокат Теодор Тошев, който представлява ответната страна, поиска да бъде призован като свидетел Николай Терзиев, който бил разпитван в прокуратурата при проверката. Съдия Иван Петков отхвърли направеното искане, но нареди на Общинската служба по земеделие да представи цялата преписка от 1992 г. за имотите на Марица Цветкова. По настояване на адвокат Бойка Юсева, която е ангажирана от 11-те ищци, бе определен и разумен срок за представяне на справката. Тогава ще бъдат разпитани и свидетели, които да разкажат кой е владял спорния имот от 1993 г. насам. Делото ще продължи в края на съдебната ваканция. 

 

eXTReMe Tracker