Областен информационен център Благоевград стартира поредица от срещи с домоуправители и собственици на жилища

Домоуправители и собственици на жилища от кварталите „Грамада”, „Запад”, „Еленово” и „Струмско” се отзоваха на поканата на ОИЦ –Благоевград за участие в информационна среща за разяснения във връзка със стартиралото от 2 юли 2012 г. кандидатстване по проект BG161PO001-1.2-01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007–2013 за изпълнение на мерки за енергийна ефективност в жилищни сгради.

Срещата се състоя на 17 юли (вторник) и бе отворена за домоуправители, медии и всички заинтеросовани граждани от областта. Изчерпателна презентация за поредицата от стъпки за кандидатстване, необходимите формуляри за попълване, както и източниците за последваща информация и подкрепа, бяха представени от експерта към Областния информационен център – Румен Стоянов. Основните въпроси, които споделиха като проблемни участниците в последвалата дискусия, бяха свързани с начините за мотивиране на съседите, които не желаят да се включат в сдружението, с възможностите за осигуряване на финансови средства за неплатежоспособните собственици на жилища, както и редица въпроси, свързани с вече санираните апартаменти.

„Чудесно е, че има вече такова място в града, където хората могат да получат разяснения и подкрепа за своите проекти“, сподели госпожа Роза Филипова - домоуправител на бл.62 в ж.к. „Еленово”. Всеки гражданин, може да потърси съдействие в офиса на ОИЦ – Благоевград, не само за този проект, но и за всяка друга интересуваща ги отворена схема по всички Оперативни програми. Офисът се намира в сградата на Американския университет, входа за зала „Пейо Яворов”, и е отворен за посетители всеки делничен ден от 09 до 17:30 часа.