Американският университет в България се сбогува с д-р Сайръс Рийд

Американският университет в България се раздели със своя приятел и зам.-ректор по академичните въпроси д-р Сайръс Рийд на 19 юли 2012 г. Той почина от наранявания, причинени от тежка автомобилна катастрофа, случила се в петък, 13 юли, в Мичиган. Общността на АУБ е потресена и скърби за нелепата загуба на д-р Рийд.

Д-р Рийд стана част от АУБ през август 2010 г. и неговата отдаденост и неуморна работа в полза на университета силно мотивираха хората около него. За кратко време той спечели много приятели не само в АУБ, но и в Благоевград и България, които той обикна и чувстваше като свой дом. Сай, както го наричаха всички негови приятели и колеги, споделяше често, че най-много се зарежда от разговори с талантливите студенти на АУБ. За него възможността да контактува и обменя идеи със студенти и преподаватели от над 40 държави го изпълваха с енергия и ентусиазъм.

„Откакто пристигна в АУБ, Сай се превърна в дълбоко уважаван и ценен член на общността ни. Неговата енергия, ентусиазъм и незабравим хумор обогатяваха нашия живот. Ще ни липсваш много, Сай!”, написа в обръщение към служители, преподавтели и студенти президентът на АУБ д-р Хюуайлър.

Покрусени от неочакваната трагична новина студенти и възпитаници на АУБ изразиха своите искрени съболезнования към семейството на д-р Рийд, а президентът на Асоциацията на възпитаниците на АУБ Николай Руменин написа: „Загубата е огромна не само за семейството му, но и за нашата общност, която Сай смяташе за свое второ семейство. Винаги ще го помним с позитивизма и професионализма му, както и с помощта, която оказваше на всеки, който се нуждаеше от нея”.

Членовете на Настоятелството на АУБ изразиха своята болка и подкрепа към семейството на д-р Рийд в този тежък момент. Елена Поптодорова сподели: „Трудно ми е да повярвам – шокирана съм от трагедията! Той беше толкова весел, жизнен и добросърдечен човек – каква загуба...”. Голяма усмивка и заразителен смях, готовност да помогне, отдаденост да направи бъдещето по-добро, чрез осигуряване на висококачествено образование - така ще помни настоятелят Франсоа Ристон своя приятел и колега.

С пристигането си в АУБ д-р Сайръс Рийд донесе богат международен опит в сферата на висшето образование, натрупан в различни краища на света Преди да поеме поста в АУБ, той е бил вицепрезидент на международните академични програми в New York Institute of Technology, където е ръководел пет международни кампуса – в Абу Даби, Бахрейн, Аман, Ванкувър и Нанджин. New York Institute of Technology е известен като родното място на триизмерната компютърна анимация. От 2002 до 2006г. е заемал поста втори заместник-ректор на международните програми в Ball State University, а от 2006 до 2007 г. е заемал подобна длъжност в Американския университет в Кайро, където преди това е преподавал 8 години. Д-р Рийд има докторска степен по политически науки от Indiana University, САЩ.