Част от Благоевград без вода 4-ти ден, ВиК прави молебен за дъжд

Вече повече от четири денонощия , без никакво предупреждение, високите части на Благоевград са оставени без вода.

Телефонните диспечери на ВИК се държат нагло и отговарят на безбройните питания с пожелания да „правим молебени за дъжд.” Ръководството на ВИК се оправдава с аварии и изнася няколко противоречиви една на друга версии по проблема.

Поведението на ръководството на „ВиК” – Благоевград е неадекватно и не може да продължава да се управлява по този начин – без стратегия ,без инвестиционна програма”, заяви кметът на областния град на Пиринско Атанас Камбитов по повод поредното предупреждение от водното дружество, че благоевградчани са заплашени от воден режим. От „ВиК” обявиха, че ако до седмица не завали дъжд чешмите в Благоевград ще пресъхнат.

„Недоумявам как е допусната такава ситуация и как специалистите от дружеството не са предвидили, че е възможен такъв тежък вариант и да предложат мерки за преодоляването му”, коментира градоначалникът.

Кметът Камбитов е категоричен, че един от най-сериозните проблеми е фактът, че „ВиК” е държавно дружество и де факто общината не може да упражнява контрол.

На работна среща днес градоначалникът е свикал представители на „Биострой”, „ВиК”, областната администрация да се предприемат мерки за излизане от критичната ситуация. Отправено е искане до началник щаба на армията за водоноски за питейна вода, които да имат готовност да се изпратят в кварталите, където ситуацията е критична. Ще бъдат обявени пунктове, в които хората да могат да си наливат вода. В Рилци и Бело поле, където от три дни също са без вода са изпратени цистерни на ,Биострой”, за да се помогне на хората.

От Гражданско Сдружение ЕКИП настояват за незабавно уволнение на ръководството на ВИК Благоевград:
"Като представителите на гражданското общество в Благоевград със стотици членове и хиляди симпатизанти, от Гражданско Сдружение ЕКИП настояваме за незабавното УВОЛНЕНИЕ на ръководството на ВИК Благоевград, поради некадърност и несправяне със задълженията си и започването на конкретни действия за смяна на собствеността на дружеството и преминаването му към община Благоевград."