Министър Николай Младенов на посещение в Благоевград

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов и председателят на Общинския съвет и областен координатор на ГЕРБ Даниела Савеклиева посрещнаха министъра на външните работи Николай Младенов, който е на посещение днес в Благоевград.

Тримата обсъдиха трансграничните възможности за бизнес в Благоевград и развитието на двустранните отношения между граничните райони на България, Гърция и Македония.
България подкрепя влизането на Македония в Европейския съюз, но не на всяка цена, ще поставим задължителни условия. Това заяви в Благоевград министърът на външните работи Николай Младенов, който започна обиколка на пограничните райони в страната.
„Обявих, че започва преглед на политиката на България към страните в региона. С тях сме обвързани икономически, социално, културно, исторически. 5 години след влизането ни в ЕС е важно какво ще изведем като приоритети в политиката, за да имаме достойнство и сила да отстояваме тези приоритети.

Започвам с Благоевградска област, като граничен регион, защото за мен е важно да ви чуя. Вие, хората тук, сте най-пряко обвързани със съседните региони. Имате исторически, икономически и чисто човешки контакти, които минават границите”, обърна се министър Младенов към жителите на Благоевград, дошли на срещата, проведена в зала „22 септември” в Благоевград.
„Нямаме териториални претенции към съседите си, но и те не трябва да имат малцинствени претенции към нас. Това са жалони на политиката, която искаме да наложим”, коментира министър Младенов.

На срещата присъстваха и депутатите от ПП ГЕРБ Любен Татарски, Георги Андонов, Веселин Давидов и Йордан Андонов. В дискусията се включиха и общинските съветници от ГЕРБ в Благоевград.

Министър Младенов подчерта, че най-голяма полза от влизането на Македония в съюза има именно България, но властите в Скопие не правят всичко необходимо.
„Имаме множество сигнали за репресивно отношение към хора в Македония с българско самосъзнание, както и за оказване на натиск върху български фирми”, уточни Младенов.
Депутатът от ГЕРБ Любен Татарски подчерта, че за Благоевградска област от значение са и отношенията с Гърция и е важно да се работи по-усилено по програмата за трансгранично сътрудничество България-Гърция.

„Изграждането на автомагистрала „Струма” е приоритет, този трансграничен коридор е от изключително значение и не трябва да изпускаме финансирането за неговото завършване, както се е случвало в предишните управленски екипи”, заяви министър Младенов.
Според външния министър целите, които България си поставя в отношението със съседните страни е „повече свързаност, повече възможности за търговия и обмен, изчистване на историческите спорове”. Той бе категоричен, че хората от двете страни на границата трябва и могат заедно да отбелязват исторически дати, значими личности, които ги свързват. „Важно е да покажем, че можем да пренебрегнем различията и да бъдем заедно”, категоричен бе министърът.

По време на посещението си в Благоевград министър Младенов се включи и в отбелязването на 98-годишнината от смъртта на поета Пейо Яворов, като положи цветя пред паметника на революционера.

Министър Младенов ще се срещне днес със студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски”, както и с ръководството на ГЕРБ – Жени, Предприемачи, Младежи и Старейшини.
Визитата му в Благоевградска област ще продължи утре в Гоце Делчев и Петрич.