Детски празник V СОУ „Георги Измирлиев”

На 17 март (неделя), от 16.30 часа, в градинката пред V СОУ „Г. Измирлиев” се проведе детски празник за отбелязване на „Сирни Зговезни”.

„Сирни заговезни” е известен в българския християнски календар още като Великденски Заговезни, Прошка, Поклади и др. Сирница е един от най-българските жизнени обичаи, предвещаващ идването на пролетта. Народът казва, че на Сирница слънцето се обръща към лято и земята и небето си прощават, затова и хората трябва да го правят.

Идеята, за честване на празника е на ученици от VІ „б” клас от V СОУ „Георги Измирлиев”, с класен ръководител Венета Ризова. Сценарият бе подготвен от Даниела Мавревска и Илия Ласин – учители в ОДК – Благоевград.

В празника взеха участие 42 деца и ученици от школите и съставите на Обединен детски комплекс и V СОУ „Георги Измирлиев”.

Децата разказаха за традициите и обичаите, свързани със Сирница, представиха ритуала „Прошка” от млади към стари, към майка и баща, към кум и кумица и накрая учениците поискаха прошка от учителите. След това се разигра „амкането” на яйце и на бяла халва, завързани на червен конец.

Магията на Сирница е свързана най-вече с огъня. Ученици от V СОУ бяха събрали дърва и направиха кладата за огъня. С помощта на „оратници”, изработени от деца от ОДК, беше запален сирнишкия огън „Ората копата” - символ на новото слънце, на пролетта и възраждането, на плодородието. Празникът продължи с много настроение, хора и прескачане на огъня.

Гости на празника бяха десетки ученици и учители от V СОУ и ОДК, родители и граждани от квартала.