Share |

Прощаваме се с Димитър Янев

снимка - ТВ Родина

Поклонението пред тленните останки на известния благоевградски композитор и текстописец Димитър Янев ще се състои днес от 11.30 часа в зала „Яворов“ в Благоевград. Погребението е насрочено за 13.30 часа на Новите гробища.

Димитър Янев почина вчера на 84-годишна възраст във вилата си в симитлийското село Градево. Той е автор на емблематичния химн на футболния отбор „Пирин“ - Благоевград, написан през 1973 година, когато тимът влиза в А – група. През целия си творчески и житейски път Димитър Янев е бил неразривно свързан с музиката най-напред като изпълнител, по-късно и като автор на незабравими песни, сред които „Пиринска младост“, Стар мерак“, „Имала майка едно ми чедо“, които и до днес се считани за народни. Димитър Янев е носител и на трите степени на орден „Кирил и Методий“.

За твореца, талантливият благоевградски актьор Николай Кимчев, изпял едни от най-хубавите му песни, заявява: Ще перефразирам патриарха на българската литература Иван Вазов, който пише - И аз на своя ред ще си замина.............. но мойте песни все ще се четат. Митко, и твойте песни вечно ще се пеят!“

Поклон пред паметта му !!!

eXTReMe Tracker