Share |

Елена Поптодорова е новият зам.-председател на Настоятелството на Американския университет в България

За първи път в историята на Американския университет в България две дами застават начело в управлението на институцията.

Г-жа Мариан Келър, която беше избрана за председател на Настоятелството на АУБ през 2008 г., ще разчита на съветите на посланик Елена Поптодорова. Посланикът на България в САЩ поема поста на заместник-председател, след като единодушно беше избрана на редовната октомврийска среща на Настоятелството, провела се в Благоевград.

Питър Литгоу, изпълнителен директор на AES България, и основателят на инвестиционната компания Blulicap LLP Кристобал Мендез де Виго бяха избрани за членове на Настоятелството.

Питър Литгоу е международно признат експерт в разработването на международни енергийни проекти и понастоящем изпълнителен директор на AES България. Като такъв, той успешно ръководи енергийни проекти на стойност надхвърляща 2 милиарда долара. Преди да поеме поста в България през 2005 г., г-н Литгоу е бил изпълнителен директор на AES Унгария, заемал е управленски позиции в National Power – Великобритания, National Power Enerji - Истанбул, Турция, и International Power в Лондон, Великобритания. Той има над 37-годишен опит в управлението на енергийни централи и е известен със способността си да завършва успешно проекти, да обединява екипи и да подобрява бизнес ефективността.

Кристобал Мендез де Виго е основател на Blulicap LLP – консултантска и инвестиционна компания в Лондон, развиваща дейност в Европа и Азия. Компанията предлага стратегически съвети на финансови конгломерати, които възнамеряват да навлязат в нови пазари, или целят да увеличат или реструктурират управлението на бизнес активите си. Преди това г-н Мендез е заемал поста директор на отдел „Дистрибуция и бизнес развитие“, както и е бил член на Изпълнителната комисия на F&C Asset Management, Лондон, където е управлявал близо 180 служители в 10 държави и 120 милиарда евро активи. От 2005 г. до 2007 г. е бил изпълнителен директор на Allianz Global Investors в Австралия.

eXTReMe Tracker