Започна финалната битка за „Училище на годината - Благоевград 2014”

В зала „Яворов” започна финалният етап в направление „Култура”. Всяко училище излиза с 30 минутни програма, която включва музикални и певчески изпълнения. С надигравания на хора ученолюбивите деца на Благоевград демонстрират познания за българския фолклор. Втората част от този етап включва „Презентация на училището”, която по регламент трябва да е в рамките на 5 минути. Във финалния етап е включена и инициативата „Благоевград - това сме ние”, в която се участва по желание. За нея са се записали само две училища - 7-мо СОУ „Кузман Шапкарев” и НХГ  „Св. Св. Кирил и Методий”.
Стартът в надпреварата бе даден на 28 април с направление „Знание“ от ученици в първа възрастова група от 1 до 7 клас. След провеждане на първи кръг, челното място заеха две училища с по 9 точки V СОУ „Г.Измирлиев” и  VІІ СОУ „К. Шапкарев”. На втора позиция с по 7 точки са 4 училища, те са:  ІІ ОУ  „Д. Благоев”, ПМГ „Акад. С. Корольов”, СОУИЧЕ „Св. Кл. Охридски”, ІІІ ОУ „Д. Талев”. На трето място е  VІІІ СОУ „А. Костенцев” с 6 точки. В същото направление втора възрастова група излъчи победител с 11 точки учениците от ЕГ „Акад. Л. Стоянов”. На второ място са състезателите от ПМГ „Акад. С. Корольов”  с 8 точки. Безпристрастното жури присъди трето място на възпитаниците от НХГ  „Св. Св. Кирил и Методий” със 7 точки. Четвърто място заеха средношколците от ПГИ „Иван Илиев” – 5 точки, а последното състезателите от ПГТО – 2 точки.
 Връчването на отличието „Училище на годината – Благоевград 2014” и почетни знаци на заслужили учители, ученици и културни дейци ще се състои на 23 май от 19.00 часа в зала „22 септември”. Победителят в надпреварата ще носи званието „Училище на годината“ през цялата учебна 2014/2015 година.