Одобрени са окончателните проекти на програмите за трансгранично сътрудничество с Македония, Сърбия и Турция

Последните версии на програмите за трансгранично сътрудничество за новия програмен период 2014-2020 г. бяха одобрени от Съвместните работни групи на страните партньори. Това са програмите „България - Македония“, „България - Сърбия“ и „България - Турция“, за които Министерството на регионалното развитие е Управляващ орган.

С над 83 млн. евро ще бъдат финансирани проекти по трите трансгранични програми през следващия програмен период. Средствата се отпускат от Европейския съюз чрез Инструмента за предприсъединителна помощ и са съфинансирани от националните бюджети на страните партньори. Предстои проектите на програмите да бъдат внесени за одобрение от Европейската комисия. При положителна оценка от Комисията, първите покани за кандидатстване могат да бъдат отворени през пролетта на следващата година.

„Усилване на двустранното сътрудничество между хората и институциите за съвместно справяне с общи предизвикателства и развитие на потенциала“ е общата цел на Програмата за регионално сътрудничество между България и Македония до 2020 година. Ресурсът на програмата от общо 19,5 млн. евро ще бъде използван за финансиране на двустранни проекти в областта на туризма, опазването на околната среда и развитието на конкурентоспособността на малкия и средния бизнес, търговията и насърчаването на инвестициите. Програмата ще насърчава младежкото участие, превенция на дискриминацията и включването на уязвимите групи.

Трансграничната зона, в която ще се осъществяват проекти по Програмата, обхваща население от 1 млн. души и около 18 хил. км2 погранична територия. В нея са включени областите Благоевград и Кюстендил от българска страна и районите Североизточен, Източен и Югоизточен в Македония.