Share |

С изложба и концерт Благоевград и Щип отбелязаха Европейските дни на сътрудничество

Трансграничните побратими Благоевград и Щип отбелязаха заедно Европейските дни на сътрудничество. Проявата е част от инициативата на Европейската комисия и ИНТЕРАКТ за сближаване на трансграничните региони. Във фоайето на община Благоевград отвори врати изложба с творби от фотоконкурса „Красотата на трансграничния регион“. Тя бе открита от началник отдел „Култура“ в община Благоевград Елена Арнаудова. В експозицията са включени 45 творби от 22-ма автори, които разкриват красотата и бита на трансграничните райони в България и Македония.
Фотоизложбата ще остане във фоайето на община Благоевград до началото на октомври.
В рамките на Европейските дни на сътрудничество на пл. „Македония“ се проведе и поп-рок концерт под надслов „Общите граници ни правят по-близки”. Изпълнители от Куманово, Скопие и Велинград представиха авторски поп парчета, а най-малките участници в концерта, възпитаниците на „Рок академията“ в Дупница забиха известни рок кавъри. Същата програмата беше поднесена снощи и в македонския град Щип.
Програмата в подкрепа на трансграничното сътрудничество България - Македония е реализирана от Съвместния технически секретариат под патронажа на Министерство на регионалното развитие - България и Министерство на местното самоуправление - Македония. В инициативата се включиха близо 40 държави, които организираха различни по характер тържества, за да дадат възможност на широката публика да се запознае с постиженията по различни съвместни проекти, финансирани от ЕС.

eXTReMe Tracker