Share |

След 20 години oбщина Благоевград и „ВиК” подобряват водоснабдяването в кв. „Запад” със съвместни усилия

Община Благоевград и „ВиК” ЕООД – Благоевград започнаха ефективна съвместна работа за подобряване на ВиК услугите в общината. 5000 души в кв. „Запад” имат подобрено водоснабдяване. Това е първият етап от реконструкцията на водопроводната мрежа в квартала. Мащабните ремонтни дейности са включени в инвестиционната програма на „ВиК” ЕООД – Благоевград, съвместно с община Благоевград и се изпълняват за първи път през последните 20 години.
Конкретните мерки и оптимизацията на процеса бяха уточнени на срещи между кмета д-р Атанас Камбитов и управителя на „ВиК“ ЕООД-Благоевград инж. Росица Димитрова.
Днес се финализира цялостна подмяна на улични водопроводи с обща дължина 350 м. ВиК подмени всички сградни водопроводни отклонения, а възстановяването на разрушените настилки ще бъде изпълнено от община Благоевград. Предстои да бъдат измити местата, където са извършени строително- монтажните дейности и община Благоевград да положи асфалтова настилка.
Специалистите уверяват, че след реконструкцията значително ще се подобри водоснабдяването за около 5000 жители на квартал „Запад”, а освен това ще се осигури двойно водоподаване за спортната зала „Скаптопара”. Строително- монтажните дейности до момента са в размер на 35 хил. лв.
През следващия етап от изпълнението на проекта през 2015г. ще бъде подменена водопроводна мрежа с дължина 500 м. на стойност около 55 хил. лв. По трасето ще бъдат положени тръби и материали, отговарящи на евростандартите, за нуждите на квартала е проектиран и регулатор на налягането, който ще оптимизира функционирането на ВиК мрежата. След цялостното изпълнение на проекта ще бъде осигурено двойно водоподаване на квартала и справяне с честите аварии.
Със съвместните усилия на община Благоевград и „ВиК” ЕООД ще бъде ремонтиран и уличен водопровод с дължина 170 м. по ул. „Асен Йотов” в ромската махала на Благоевград. Част от тази участък беше подменен през 2012 г. След финализиране на работните дейности значително ще се подобри водоснабдяването за живеещите на тази улица, както и за 11-та ЦДГ „Здравец”.

eXTReMe Tracker