Share |

Кметът Камбитов след филма „1014 - Последната година на Самуил”: Още жив, Самуил става легенда и за свои, и за чужди, и за българи, и за ромеи!

В препълнената зала „22 септември” в Благоевград бе представен филмът „1014- Последната година на Самуил”. На прожекцията присъстваха кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, представили на общинска администрация, професори, историци, общественици, ученици и граждани.
„Дадохте ни един по-различен ъгъл на историята с този документален филм, който е част от програмата на община Благоевград по повод 102 години от освобождението на Пиринска Македония и 1000 години от смъртта на Цар Самуил. Това е нещо, което в учебниците по история не се пише”, каза след края на филма кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Той поздрави Валери Яков, Красимир Кушев и целия екип, реализирал проекта.
„Филмът показва един необикновен живот, съдба на велик български цар, който десетилетия наред брани свободата на народа си. Самуил, още жив, е легенда и за свои, и за чужди, и за българи, и за ромеи, а за следващите поколения е символ”, добави кметът Камбитов. По думите му, Цар Самуил е символ за непримиримостта на България, за волята за свобода.
Кметът допълни, че както при миналогодишния филм за Гоце Делчев, така и след тази екранизация остава със смесени чувства на гордост, но и донякъде на срам. „Задавам си въпроса: Ние, българите, обичаме се, или мразим самите себе си? Явно този въпрос от векове го носим, но още нямаме отговор. Имам усещането, че винаги когато се случва нещо лошо, си мислим , че няма как да е станало без наше участие, а с такава вяра няма да стигнем до никъде. Казват, че всеки народ си заслужава съдбата, може би към днешна дата и при нас това е доказателство“.
„Дано се променим и Бог да пази България!“, завърши словото си кметът Камбитов, като уточни, че винаги трябва да завършваме с оптимизъм.
Филмът “1014- Последната година на Самуил” се позовава на хрониките от византийските летописци Йоан Скилица, Михаил Псел, Йоан Цецес, френския пътешественик и историк д-р Гюстав Шльомберже и трилогията на Димитър Талев “Самуил, цар български“.Сценаристи на филма са Красимир Кушев и Валери Яков, режисьор е Валери Яков, консултант д-р Янко Христов, оператори са Александър Караджов и Феодор Сургов.

eXTReMe Tracker