Кметът д-р Камбитов: Всички ние трябва да работим за каузата и върховенството на закона

Кметът д-р Атанас Камбитов и посланикът на Италия Марко Контичели наградиха магистрати и полицаи в конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж“. Конкурсът се организира в Благоевград за шеста поредна година в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе. Негови организатори са Общинският съвет по наркотични вещества с подкрепата на община Благоевград и посолството на Италия.
Форумът се състоя в зала „22 септември”. Сред гостите бяха Н. Пр. Марко Контичели, Лореада Интуини - представител на фондация „Джовани и Франческа Фалконе“, разследващият журналист Фабио Бернабей от Рим, директор на „Osservatorio Droga", представители на посолствата на Румъния и Русия в България , председателят на ОбС Радослав Тасков, Неврокопският митрополит Серафим и др.
Фолклорна група „Бански старчета” и Ансамбъл „Пирин” показаха чара и обаянието на българския фолклор.
„След смъртта на Джовани Фалконе неговото име стана символ на саможертва и знаме на законност“ , заяви в обръщението си кметът д-р Камбитов. Той поздрави номинираните магистрати и полицаи и допълни: „Всички вие – магистрати, полицаи и журналисти, сте продължители на делото на Герин и Фалконе. Всички ние трябва да работим за тази кауза и върховенството на закона“.
Председателят на журито Катя Бельова, председател на Окръжен съд - Благоевград увери, че убийството на Фалконе е повратна точка в борбата срещу престъпността. Тя припомни мисълта, че на великите хора са отредени велики дела и отправи обръщение към номинираните: „Дерзайте, всеки от своята позиция!“
Послания към присъстващите отправиха още Н. Пр. Марко Контичели, Лореада Интуини, председателят на ОбСНВ д-р Теменужка Любенова, Неврокопският митрополит Серафим и зам.-ректорът на ЮЗУ „Н. Рилски“ доц. Траян Попкочев.
Наградени магистрати от област Благоевград са Надежда Шутова, прокурор в РП - Петрич, командирована в Окръжна прокуратура - Благоевград и Христина Христова, прокурор в Окръжна прокуратура - Благоевград, командирована в Софийска градска прокуратура.
Наградените полицаи от Благоевградска област са Славей Бисеров от ГПУ - Гоце Делчев и Димо Чобанов, началник сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР Благоевград. Наградени полицаи имаше от Велико Търново, Пловдив, Монтана и Лом.
Специална награда бе връчена посмъртно на Дмитрий Маковкин – полицай от Волгоград, попречил на терорист-камикадзе, като с цената на живота си полицаят значително намалил броя на жертвите.
Адвокат Георги Тошев получи награда за подпомагане на подготовката и реализирането на интерактивни процеси в съдебната зала с ученици от Младежки общински съвет по наркотични вещества - Благоевград и студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски”.
Грамоти получиха посланикът на Италия Марко Контичели , проф. Мария Фалконе, председател на фондация „Джовани и Франческа Фалконе”, и разследващият журналист Фабио Бернабей от Рим.
Веднага след церемонията бяха поднесени цветя на паметната плоча на Джовани Фалконе на сградата на Окръжен съд - Благоевград.