Д. Димитров: осигурени са 950 000 лв. за авариралия път Симитли-Разлог

950 000 лв. са осигурени за обезопасяването на авариралия пътен участък от републиканския път II-19 Симитли-Разлог край благоевградското с. Градево, съобщи областният управител Димитър Димитров. Средствата се отпускат от републиканския бюджет с решение взето днес, 05.11.2014 г., на заседание на Министерски съвет, уточни Д. Димитров.
На 24 октомври т.г. сутринта, подпорната стена се срути, като 30-метров участък от нея, висок 5 метра, пропадна в река Градевска. В реката се откъсна и част от дясната лента на пътя. Свличането стана на 15-ия километър след Симитли в посока Предел, припомни областният управител. Оттогава движението през участъка, засипан временно и за безопасност с пръст и камъни, се осъществява в едната лента, регулира се от светофар. През изминалата седмица бяха извършени сондажи, за да установи състоянието на пластовете под пътното платно. За денонощие беше спряно и движението на товарни автомобили с обща маса над 12 тона. Геолози и конструктори пристигнали на място на свлачището дадоха своето становище как трябва да бъде ремонтиран пътят и стигнаха до варианта "пилотно-анкерна конструкция". В събота на 01.11.2014г. започна изграждането на нова подпорна конструкция на пропадналия път Симитли-Предел-Банско. Пилотна машина ще пробие 120 отвора, през един метър с дълбочината 9 метра и ширината 40 сантиметра, които ще се запълнят с бетон и арматура, разясни Димитър Димитров.
Второкласният път е единствената транспорта връзка, свързваща общините Разлог, Банско, Добринище, Белица и Гоце Делчев, както и населените места в тях, с областния център Благоевград. Той е и най-пряката и удобна връзка, свързваща Северна, Северозападна и Западна България със зимните ни курорти в Пирин.
Ремонтът на участъка ще бъде извършен от фирма „Агромах“ и трябва да приключи до началото на месец декември.