Студентка от ЮЗУ спечели I награда в конкурса за студентско есе „Насилието над жените – моето не”, обявен от народния представител от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева

Народният представител от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева награди участниците в конкурса за студентско есе „Насилието над жените – моето не”.
Министърът на вътрешните работи доц. д-р Веселин Вучков и областният управител на Перник Ирена Соколова бяха гости на събитието, което се проведе в зала „22 септември” в Благоевгрд. Над 40 студенти от висшите учебни заведения в Благоевград се включиха в надпреварата.
Инициативата бе по повод 25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. Есетата бяха оценени от тричленно жури с председател проф. Антони Стоилов - декан на Филологическия факултет към ЮЗУ "Неофит Рилски".
На първо място бе класирана Борислава Стоянова, студентка по право в ЮЗУ. Втора остана Семиха Шукриева, която учи право в същия университет. Трето място зае Любима Мавродиева, която учи приложна лингвистика в Югозападния университет.
Авторите на най-добрите три есета получиха парични награди и грамоти. За всички участници поощрителната награда е посещение на Народното събрание. Eвродепутатът Мария Габриел награди автора на най-доброто есе с посещение на Европейския парламент в Брюксел.
„Повод да обявя този конкурс е 25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. Много са причините, които ме накараха да съсредоточа общественото внимание към тази тема, най-важната обаче е мълчанието - на институциите, на жертвите, на всеки един от нас по този проблем”, каза Даниела Савеклиева по време на награждаването. Тя представи пред събралите се стряскащите данни, защото според нея не трябва да се забравя. „Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие, 60% от инцидентите се случват в къщи, жените между 20 и 24 години са в най-голям риск да станат жертви на насилие, всяка година повече от три милиона деца са свидетели на насилие у дома”, каза Даниела Савеклиева, като подчерта, че 67% от жените не са съобщили за преживяното насилие пред полиция, организация или пред близките си. Според нея домашното насилие не е личен проблем, а обществен и ако започнем да говорим за него на висок глас, ако го извадим от графата с теми табу, тогава могат да се променят нещата. „Само тогава можем да направим нужното, за да помогнем на жертвите - насилваните жени, на децата, растящи в такава среда, както и на насилниците. Уверена съм, че ще успеем, защото Вие, млади хора, ми давате тази увереност. Защото показахте, че сте ангажирани с такъв обществено значим проблем и кауза, защото показахте, че ви вълнува съдбата на човека до вас”, заяви Савеклиева. Според народния представител следващата стъпка, която трябва да направи България е да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и защита срещу насилието срещу жени и домашното насилие, така наречената Истанбулска конвенция, която влезе в сила на 1 август 2014 година и е ратифицирана от 14 държави без България. „Когато жените стават жертва на насилие, единствено и само, защото са жени, а държавните институции стоят със затворено очи през този проблем”, каза в заключение Даниела Савеклиева.
Вътрешният министър Веселин Вучков благодари на народния представител за добрата инициатива, с която ангажира младите хора с този сериозен проблем. Той заяви, че във всяка областна дирекция на МВР има регионални координатори по проблемите на домашното насилие. Данните сочат, че от 2009 г. насам издадените заповеди за защита от домашно насилие у нас непрекъснато се увеличават. Миналата година са били 1846 за цялата страна и всяка година те се увеличават. „По-големият брой заповеди са знак, че институциите работят по-добре и по-важното – че жертвите преодоляват страха си и разкриват упражненото над тях домашно насилие”, сподели министър Вучков. Той подчерта, че страната ни има добро законодателство, по отношение реакцията срещу домашното насилие, включително насилието срещу жени. „Почти 10 години в страната действа специален закон за защита от домашно насилие”, посочи Вучков. Министърът на вътрешните работи заяви, че се присъединява към усилията на Даниела Савеклиева за ратифициране на Истанбулската конвенция.
„Насилието срещу жените е едно от предизвикателствата, на което не спираме да търсим ефективен отговор на европейско ниво. Защо? Защото насилието срещу жените е може би най-големия срам на 21 век. ЕС направи защитата на жените от насилие основен елемент от стратегията на Съюза за правата на човека и е начело на усилията в тази посока, но все още сме далеч от желаните резултати. В първия си мандат като евродепутат, а сега и във втория, не спирам да призовавам час по-скоро всички страни-членки на ЕС да ратифицират т.нар Истанбулска конвенция, която предоставя европейска рамка за защита на жените от насилие. Ратифицирането на тази конвенция е послание, което жените в ЕС и по света очакват от нас, и аз ще продължавам да използвам всеки един случай да призовавам това да се случи”, се казва в обръщението на Мария Габриел към участниците в конкурса.
Към младите хора тя се обърна с убеденост, че във всеки един от тях има решителност да сложим край на насилието срещу жените. „И аз ви благодаря за това! Желая успех на всички ви! Очаквам с нетърпение да посрещна в Европейския парламент победителя от конкурса”, се казва в обръщението на Мария Габриел, евродепутат на 2013 година в категория „Равенство на половете”.