Коледно настроение озари Регионален исторически музей – Благоевград с китарен звън

Регионален исторически музей – Благоевград бе домакин на Коледния концерт на възпитаниците по китара към благоевградския център по изкуствата с ръководител Михаил Златанов.
В празничният концерт участие взеха ученици от класа по литературно творчество на Соня Кацарска.
В навечерието на един от най-светлите празници – Рождество Христво изпълнителите докоснаха публиката с прекрасни коледни мелодии и разкази за най – щастливия и най - чакан празник от малки и големи.
Младите китаристи представиха „Тиха нощ”, „Анданте”, „Зима”, „Прелюд”, „Старинна английска песен”, „Народна песен”, „Родопска песен” и др.
Възпитаниците от класа по литературно творчество разказаха легенди за „Коледната елха”, защо се връзват панделки на подаръците, за „Голямата звезда”, която поставяме на върха на елхата. С чудни стихове малките литератори ни припомниха за един от най-ярките символи, оповестяващ идването на виторогата шейна на Дядо Коледа, камбанният звън.
Младите изкуствоведи пък припомниха значението на „Коледното чорапче” и на венеца, които са неизменна част от декорацията на дома.
В края на програмата участниците в коледния концерт пожелаха на публиката сърцата им да са с чисти мисли, винаги да гори топлото огнище на обичта, а животът им да е пълен с добри дела.
Възпитаниците на центъра по изкуства благодариха за съдействието на музея с думите: „Сърдечно благодарим на домакините от Регионален исторически музей – Благоеград, които в мразовитите дни на нашето съвремие продължават да разгарят искрата на българщината!”
След края на концерта ръководителите Михаил Златанов и Соня Кацарска почерпиха със специална коледна погача гостите и участниците, раздадоха подаръци на своите ученици, и всички заедно си пожелаха „Светли празници, Вълшебна коледа и безброй успехи през Новата година“.