Share |

Благоевград отбелязва 137 г. от рождението на поета- революционер Пейо Яворов

137 години от рождението на поета символист и революционер Пейо Яворов ще бъдат отбелязани в Благоевград. Днес от 11.00 часа благоевградската общественост ще положи венци и цветя в знак на признателност към личността и делото на Яворов пред неговия бюст-паметник в градската градина. На събитието ще присъстват представители на общинската и областна администрация, културните институции, граждани.
Едновременно революционер и поет, Пейо Яворов умело съчетава римите с дълга към отечеството. Той остава светла диря в националноосвободителните борби на Пиринския край . Яворов е един от съратниците на Гоце Делчев, четник и активен участник в Балканската война, която през 1912 г. носи освобождение на Пиринския край.
Творчеството и поезията на Пейо Яворов са пропити с трагизъм, породен от драматичния му живот, пълен с разочарования. Едно от големите разочарования е решението на неговия баща да прекрати неговото образование. Това обаче не повлиява на факта, че Яворов е един от най- добрите поети на България. Сред най-известните му стихотворения са „Две хубави очи”, „Песен на песента ми”, „Две души”, „Бежанци” , „Хайдушки копнения (Спомени от Македония 1902-1903) и още много други. Освен поезия, Яворов пише драми и статии.

eXTReMe Tracker