„Пролетен фестивал на изкуствата Благоевград май 2015” наситен с богата програма

Изключително богата културна програма е подготвила Община Благоевград през месец май. На специална пресконференция днес Христина Шопова, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“ в община Благоевград разясни множеството културни събития, които ще радват благоевградчани и гостите на града през месец май.
Празничната програма ще премине под мотото „Пролетен фестивал на изкуствата Благоевград май 2015” и стартира днес, 11 май, с концерт на възпитаниците от НХГ „Св. св. Кирил и Методий” по повод 135-годишнината на Хуманитарната гимназия.
Утре, 12 май (вторник) в Благоевград започва третото издание на Международен театрален фестивал „Тара-ра-бумбия” и Панаир на книгата „Литера Експо 2015“ .
За трета поредна година „Територия за млад театър“ ще зарадва с изключително богата програма, като за целта са включени едни от най- актуалните представления. В програмата от 12 до 22 май
жителите и гостите на областния център на Пиринско ще могат да се насладят на представленията на театрите „Иван Вазов“, „Сфумато”, „Реплика”, Малък Градски Театър „Зад канала”, Драматичен театър Пловдив и други. Грандиозното театрално събитие „Тара-ра-бумбия” ще започне със спектакъл на випуск 2014 от НАТФИЗ "Женска утопия" от 19:00 часа на голяма сцена на Драматичен театър „Н.Вапцаров“.

Панаирът на книгата „Литера експо” ще отвори врати също във вторник, в 17:00 часа. Организаторката на второто книжно изложение Венка Рагина разясни на днешната пресконференция кои издателства и автори ще гостуват в Благоевград. В изложението участват 17 издателства, сред които „Фют“, „Просвета“, „Златното пате“ и др., които ще бъдат разположени в 6 атрактивни шатри на площад „Македония“. Редица автори ще представят своите книги на живо, а поетични вечери ще допълват атмосферата.
Тазгодишното връчване на приза „Училище на годината” ще се състои на 21 май (четвъртък) от 18:00 часа в зала „Яворов“.
На 23 май за трета поредна година в Благоевград ще се проведат Годишни музикални награди на БГ Радио. Празничната церемония ще започне в 20 часа на площад „Г. Измирлиев“.
Детски панаир ще се проведе на 23 и 24 май, който включва двудневна разнообразна програма на ателиета със свободен достъп за деца. Изключително наситена е програмата за 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и ден на Благоевград.
През целия ден са предвидени различни мероприятия. Празничен юбилеен концерт на Детско-юношески танцов ансамбъл „Пиринче“ ще започне от 17:00 часа на площад „Македония“. Децата от четвъртите класове, участници във „Фортисимо“, ще изпълнят симфоничен концерт заедно с Камерна опера Благоевград и Софийска филхармония.
От 26 до 29 май ще се проведе „SO INDEPENDRNT-Пролет”, на 26 май стартира и 3D FEST.