За втора поредна година се проведе изложба „Благоевград през погледа на младия фотограф” под патронажа на кмета д-р Атанас Камбитов

Месец на фотографията започна с откриване на изложбата „Благоевград през погледа на младия фотограф”, която се проведе за втора поредна година под патронажа на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и Сдружение на благоевградските фотографи.
Изложбата бе открита от зам. – кмета по европейските проекти и програми на община Благоевград Зорница Кралева вчера във фоайето на община Благоевград. „Едно обичано и дългоочаквано събитие за любителите на фотографското изкуство. Разгледах снимките ви и съм впечатлена от вашия поглед, от начина по който сте запечатали и разкривате красотата от видяното в категориите „портрет” и „пейзаж”. Пожелавам страстта ви към фотографията да не гасне никога, да преоткривате себе си след всяка снимка, да завладявате публиката с все по-красиви сюжети.“, приветства участниците в конкурса г-ж Кралева.
В конкурса „Благоевград през погледа на младия фотограф” участие взеха над 70 фотографи от Благоевград, с над 200 фотографии, в две категории -„Портрет“ и „Пейзаж“. На откриването бяха наградени победителите в двата жанра. Победителите получиха статуетки, фотоапарати, фотографски аксесоари и дигитална фоторамка. Журито в състав Юлиян Механджийски, Венцислав Гълъбов, Красимир Матаров, Магдалена Ланли, Крум Иванов, Александър Терзиев и доц.д-р Валентин Китанов споделиха, че са били изключително затруднени в избора си за номиниране на най-добра фотография в обявените категории. „Криста Механджийска, обаче определено е безспорен лидер“, допълниха от компетентното жури.
В категория „Портрет“ на I-во място е фотография на Криста Механджийска, на II-ро Даниела Бачева, а третата награда получи С. Петрунов. В категория „Пейзаж“ I-то място зае фотографията на Атанас Махлелиев, II-рото Явор Иванов, на III-тoто място журито класира Мартин Новоселски. Специалната награда на кмета Камбитов грабна студентът Велизар Еремиев от ЮЗУ „Неофит Рилски”.
Представители на Сдружението на благоевградските фотографи изразиха радостта си от инициативата на кмета д-р Ат. Камбитов за конкурса „Благоевград през погледа на младия фотограф”, който има за цел да разкрие красотата на града, както и интересни моменти от ежедневието на неговите жители и гости. Основната идеята на конкурса е да бъде стимулирано и насърчено творческото общество от млади фотографи.
Фотографската изложба може да бъде видяна във фоайето на община Благоевград до края на месец юни.