Share |

Детски музей на колела ще зарадва децата на Благоевград

Детски музей на колела ще зарадва децата на Благоевград на 25 юли /събота/, когато ще представи своята експозиция и творчески работилници в центъра на града. Проектът е съвместна инициатива на Societe Generale Експресбанк и фондация Изиарт и гостува за първи път в Благоевград. Идеята на инициативата е чрез безплатни осем арт ателиета и импровизиран музей, децата да бъдат запознати с основните периоди от историята на световното изкуство – Праистория, Древен Египет, Древна Гърция, Средновековие, Ренесанс, Импресионизъм, Кубизъм и Попарт.

Благодарение на Община Благоевград, Музеят на колела ще бъде разположен на площад Македония на площ от над 200 кв.м. Работното време на „музея” ще бъде от 10.00 до 20.00 ч. с обедна почивка в най-горещите следобедни часове.

Във всяко едно от 8-те творчески ателиета участниците ще могат да създадат свои шедьоври, използвайки техники от различните периоди на историята на изкуството. След като преминат през всички тях, децата ще имат възможността да станат куратори на музейната експозиция, като подредят в музея на колела специално създадените копия на най-великите произведения и да получат диплома за преминатото обучение.
Водещите на ателиетата, студенти и дипломанти на Националната художествена академия с опит в работата с деца, както и служители доброволци от Societe Generale Експресбанк.

„Проектът е съвместна инициатива на Societe Generale Експресбанк и фондация „Изиарт” и цели да покаже на децата, че историята на изкуството е една изключително интересна материя, стига да бъде предадена по различен и достъпен начин. Така се опитваме да дадем нов поглед и разбиране върху творчеството като цяло и кой знае – може би сред посетилите „Музея на колела“ ще бъдат открити неподозирани за самите деца и техните родители таланти и знания, които да дадат насока за бъдещето им развитие”, споделя Мая Клевцова, Ръководител отдел Комуникации към Societe Generale Експребанк.

Станка Желева – директор на фондация „Изиарт” допълва: „Тази година гостуваме с Музей на колела за първи път в Благоевград, но тук имаме много почитатели и съм сигурна, че ще успеем да ги зарадваме и да им подарим едно незабравимо преживяване. Вярваме, че ще деца и родители ще бъдат истински заинтригувани от историята на изкуството, след като ни посетят. Очакваме ви и обещаваме голямо забавление за всички.”

Благоевград е третата спирка на Музея след Стара Загора и Пловдив. Организаторите споделиха, че над 4 000 деца са посетили събитието до момента. След Благоевград, Музеят на колела ще посети София, Варна и Бургас.

eXTReMe Tracker