Share |

Хиляди деца от Благоевград и региона посетиха „Детски музей на колела”

В Благоевград за първи път гостува „Детски музей на колела”. Хиляди малчугани, заедно със своите родители, станаха част от историята на световното изкуство. Проектът е съвместна инициатива на Societe Generale Експресбанк и фондация „Изиарт” и е поредна стъпка в политиката на Община Благоевград да съчетава образованието на децата със занимателни и интересни игри и забавления.
Аниматори в осем шатри, разположени в градинката пред НАП на площад „Македония”, обясняваха занимателно за отделните периоди от световното изкуство. Малчуганите се запознаха с големите имена и произведения през Праистория, Древен Египет, Древна Гърция, Средновековие, Ренесанс, Импресионизъм, Кубизъм и Попарт. Деца и родители също създаваха шедьоври под напътствията на студенти и дипломанти на Националната художествена академия и служители доброволци от Societe Generale Експресбанк.
Леонардо да Винчи, Микеланджело, Винсент Ван Гог, Клод Моне, Анди Уорхол, Пабло Пикасо бяха само част от имената на творците, с които жители и гости на Благоевград се запознаха по време на музейната разходка. В ателиетата децата имаха възможност да си изпишат имената с йероглифи, да рисуват върху стъкло, създаваха абстрактни картини. „Детски музей на колела” се оказа забавление не само за децата, но и за техните родители, които също рисуваха, бяха модели и изписваха имената си с йероглифи. Станка Желева наблюдаваше с удоволствие целия процес на обучение и забавление, като и самата тя се включваше с разяснения на малките възпитаници на музея.
На входа на оригиналния музей всяко дете получи книжка с описания на периодите, като с нея трябваше да събере печати от всяко ателие. Веднъж преминали обучението по световно изкуство, успешно завършилите „студенти” ставаха куратори на музейна експозиция в музея на колела със специално създадени копия на най- великите произведения.
Община Благоевград, фондация „Изиарт” и Societe Generale Експресбанк обещаха „Детски музей на колела” да продължи да пътува към Благоевград и да радва жители и гости на града и през следващите години- още по-обогатен и впечатляващ.

eXTReMe Tracker