Патрисиа Каас, Патрик Брюел и Боб Синклер в Благоевград през септември

Най-актуалните франски звезди ще пеят на българското издание на световния фестивал за френска музика „Ле Франкофоли” (Les Francofolies), съобщават организаторите от Община Благоевград. Поканата за участие на организаторите са приели Патрисиа Каас, Патрик Брюел, Боб Синклер, Федер, Караван Палас, Кио, Кристоф Уилем и Сопрано.
Българските звезди, които ще се включат с изпълнения в събитието, са Графа, Дийп зоун, Криско и Михаела Филева.
„Francofolies. Благоевград“ ще се проведе в Благоевград от 24 до 26 септември след повече от 20 годишно прекъсване и се очаква този проект да бъде едно от големите музикални събития за 2015 г. За последен път фестивалът се случва в България през 1993 г, когато на българска сцена пеят най-големите френски звезди.
Кметът на Община Благоевград г-н Атанас Камбитов обяви вход свободен за всички жителите и гостите на града. „Фестивалът „Ле Франкофоли“ в Ла Рошел, Франция е един от най-старите европейски фестивали и най-популярния такъв за френска музика в света. Доверието на френските ни партньори е огромна чест за България и сме щастливи да поканим и подарим на българската публика събитие от подобен ранг “, каза г-н Камбитов.
Безспорната звезда в програмата на Francofolies. Благоевград е примата на френската музика Патрисиа Каас /Patricia Kaas/. Патрисиа е добре позната на българската публика, пред която певицата ще пее за 3 ти път след концертите си през 2009 със своя кабаретен спектакъл Kabaret и 2013 г. с концерта си в почит на Едит Пиаф. Певицата е световно известна със своя уникален стил, микс между поп, джаз и шансон. От своя дебют през 1988 г. с албума Mademoiselle chante le blues до днес, тя е продала над 17 милиона копия.
Изненада за публиката е и участието във фестивала на водещия световен френски DJ Боб Синклер /Bob Sinclar/. Синклер е известен с това, че прави популярен френския саунд в хаус музиката, съчетавайки различни стилове – хаус, регге, джаз, поп, диско, фънк. Наричат го бащата на съвременната диско музика. Парчетата Love Generation, World Hold On и Rock This Party са едни от най-въртяните хитове по дискотеките в цял свят.
Една от най-големите звезди на френската сцена Патрик Брюел също ще бъде сред гостуващите изпълнители на Francofolies. Благоевград. Композитор, певец, актьор и продуцент, Патрик Брюел е сред най-търсените и продавани френски артисти. Малко известен е и факта, че Патрик Брюел е професионален покер играч.
Французинът Адриен Федерикони е по-познат на световните сцени като DJ Feder. Роден в Ница, артистът се мести в Париж, където през 2014 става част от дийп хаус сцената и започва да набира популярност. Първото му издание е ремикс на световноизвестния музикант Rodriguez и неговото парче Sixto. През 2014 сингълът на Федер достига 3-то място в класацията на Hipe Machine. Следва актуалният му сингъл Goodbye, станал любим в Европа и по света, който е и едни от най-големите хитове на лято 2014 и продължава да бъде излъчван по радиостанциите . Песента Goodbye feat. Lyse влезе в българските класации през февруари и до до май успя да се изкачи до върха.
Голямата изненада за почитателите на така популярния електро- суинг е присъствието в програмата на Francofolies. Благоевград на Караван Палас /CARAVAN PALACE/. Парижката банда пуска своя дебютен албум през 2008 г, като почти веднага той стига челни позиции в класациите на Швейцария, Белгия и Франция. Албумът влиза в различни европейски чартове. Вторият им албум Panic излиза през 2012, а третият се очаква да излезе през октомври 2015.
Музикантите от бандата КИО /KYO/ са френската музикална сензация в първите години около 2000 година. Братята Фабиен и Флоран Дюбо, заедно с техните двама приятели Никола Шасан и Беноа Пое, обединени от общата им страст по групи като Нирвана,Рейдиохед и Пърл Джем, решават да формират своя група докато учат в колежа, която наричат Kyo. Следват няколко аблума и продажби в милиони копия. През 2014 след близо 8 годишно отсъствие от сцената, бадата се завръща с новия си албум Равновесие /L’Equilibre/.
По-малко познати за българската публика са младия изпълнител Кристоф Уилем / Christophe Willem /– и рапърът СОПРАНО /SOPRANO/. Звездата на Кристоф Уилем изгрява след като през 2006 печели музикалното шоу Nouvelle star, френския еквивалент на телевизионния формат X factor. През 2007 излиза първия му самостоятелен албум Double Je, продаден в над милион копия. Пее няколко пъти в Олимпия и Зенит - най-престижните френски концертни зали. Вторият му албум Caféine излиза през 2009 г.
Френският рапър СОПРАНО е роден в Марсилия. Първият му самостоятелен албум, след като напуска бандата, в която пее, Puisqu'il Faut Vivre, влиза в Билборд топ 100.
Престижният фестивал „Ле Франкофоли” се провежда ежегодно в град Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно заради този фестивал, заради който всяка година пристига около 110 000- на публика.
До момента, освен ежегодните издания на фестивала във Франция, „Ле Франкофоли“ се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Фестивалът е провеждан и в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин.