Реновират и модернизират Дневен център за деца и възрастни с увреждания „Зорница” в Благоевград

Пореденият спечелен проект на Община Благоевград ще даде нов облик на Дневния център за деца и възрастни с увеждания „Зорница“. Това стана възможно, след като Министерството на здравеопазването, одобри проект „Нови хоризонти пред децата и младежите с увреждания от Дневен център „Зорница”.
Община Благоевград кандидатства по Програма БГ 07 „Инициативи за обществено здраве”, която се осъществява с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.
С реализирането на проекта центърът ще бъде реновиран и модернизиран.
За нуждите на потребителите на услугата ще бъде направен външен асансьор. Предвидено е изграждане и на външна зимна градина и вътрешна оранжерия. Ще бъде оборудвана и сензорна стая. За нуждите на децата със специфични потребности ще бъдат направени нови детски площадки.
Ремонтните дейности, включени в проекта ще подобрят достъпа до сградата на центъра за потребители с двигателни проблеми и ще се развитие трудотерапията. Това ще спомогне за социалната интеграция и развитието на заложените по рождение дарби и способности на децата.
Предвидено е и провеждането на обучения за родители на деца с увреждания, посещаващи Дневния център, както и за служители, работещи в него. С новите умения и знания ще се повиши качеството на предоставяните услуги и информираността сред родителите.

Проектът е с продължителност 8 месеца, а стойността на предоставената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 333 000 лева, която е 100% от общата стойност на проекта.