Share |

Д-р Карл Джераси оставя следа в Американския университет в България с щедро дарение в завещанието си

Театралната зала на университета ще носи името на д-р Карл Джераси в знак на благодарност

Церемонията по наименуване ще се състои на 17 октомври 2015 от 18:00 ч. в университетския комплекс „Скаптопара” на АУБ, Благоевград

Американският университет в България получи щедро дарение от световноизвестния учен, писател и поддръжник на изкуствата д-р Карл Джераси. В знак на благодарност, театралната зала в Студентския център „Америка за България“ ще носи неговото име. Церемонията по наименуване на залата ще се състои на 17 октомври 2015 от 18:00ч. в университетския комплекс „Скаптопара”.

Дейл Джераси, син на д-р Карл Джераси, Филип Димитров, член на Конституционния съд и министър-председател (1991-1992 г.) на България, председателят на Настоятелството на АУБ Иван Манев и президентът на университета Кевин Аспегрен ще произнесат кратки речи по време на събитието. Програмата включва и прожекция на интервю с Карл Джераси, част от документалния филм „49 172“, както и сцена 7 от неговата пиеса „Непорочно и неточно“ в изпълнение на студенти от АУБ.

„Бащата” на противозачатъчното хапче и световноизвестен учен Карл Джераси - една от 30-те най-велики личности на миналото хилядолетие в света, почина на 30 януари 2015 г. Роден във Виена, но прекарал част от младостта си в България, д-р Джераси получава своето висше образование в САЩ. Той е автор на повече от 1 200 научни публикации и е един от двамата американски химици, удостоени с двете най-високи Американски научни награди: „Национален медал за наука” (през 1973 за първия синтез на стероиден контрацептивен лекарствен препарат за перорална употреба, известен като „хапчето”) и „Национален медал за техника” (през 1991 за популяризирането на нови подходи за контрола над насекомите). Д-р Карл Джераси беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на АУБ на церемонията по дипломирането на студентите от АУБ през м. май 2013 г.

Д-р Джераси е носител на множество други отличия, сред които Първа награда „Волф” в категория химия; първа награда за индустриални научни изследвания от Националната академия на науките на САЩ; най-високата награда на Американското общество на химиците; медалът „Пристли”. По-скорошните му отличия включват: медал „Еразъм” на Европейската академия (2003 г.); почетен кръст на Германия за изключителни заслуги (2003 г.); златен медал на Американския институт на химиците (2004); награда „Сероно” за постижения в литературата (Рим, 2005 г.); велик сребърен орден на Австрия (2008 г.); както и медал „Единбург” от 2011 г. През 2005 г. Австрийските пощи издават марка в негова чест.

През последните 23 години, той публикува разкази, поезия и 5 романа, които онагледяват човешкото лице на науката и вътрешните конфликти, пред които са изправени учените, под формата на „наука, облечена в художествена проза”. Автор е и на автобиография, мемоари и девет пиеси, три от които вече са били на българска сцена. Пет от пиесите му са излъчвани като радио новели в Германия, Австрия, Швеция, Чехия и САЩ. Премиерата за България на последната му пиеса „Недостатъчност” се състоя в Американския университет в България през 2013 г.

Карл Джераси е основател на артпрограмата „Джераси за хора на изкуството” със седалище близо до Удсайд, Калифорния. Програмата осигурява жилища, ателиета и място за изява на творци в областта на изобразителното изкуство, литературата, хореографията, сценичните изкуства и музиката. От основаването на програмата през 1982 г. до момента в нея са участвали над 2000 творци.

eXTReMe Tracker