Премиерът Бойко Борисов, министрите Лиляна Павлова и Красен Кралев и кметът Атанас Камбитов откриха нов спортен комплекс и два санирани блока в Благоевград

Премиерът на Република България Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов официално откриха новоизградения многофункционален спортен комплекс в квартал „Еленово”. Той включва плувен басейн, с олимпийски размери, футболни игрища, тенис кортове, открит паркинг с над 80 паркоместа и алеи. По време на официалната церемония, кметът на община Благоевград д-р Камбитов благодари на премиера Бойко Борисов и на правителство за оказаното съдействие и помощ, като подчерта, че без тях обектите, които бяха открити днес нямаше да бъдат факт.
При откриване на новоизградения спортен комплекс, кметът Камбитов се обърна към присъстващите плувци, треньори, ученици, като им пожела да ползват новия плувен басейн със здраве. „Ние го направихме за вас. Досега нямахме басейн, а имаме стотици купи и медали. Представете си какво ни очаква сега. Сигурни сме, че ви предстоят много успехи, сигурни сме, че сред нас са бъдещите Таня Богомилова и Петър Стойчев.Сигурни сме, че ще се гордеем с вас като българи”, каза кметът д-р кмет Атанас Камбитов.
На събитието присъстваха и евродепутатът Андрей Новаков, депутатът Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, заместник- кметът по европейските проекти и програми Зорница Кралева, директор на дирекция „Хуманитарни дейности” Христина Шопова, треньори, спортисти, ученици и граждани.
Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова поздрави благоевградчани за новия спортен комплекс и пожела здраве и успехи на децата, които ще тренират в него. „Пожелавам ви с хъс да ползвате новата придобивка. Спортът е здраве, а на нас ни трябва младо и здраво поколение, което да спортува. Искам да ви уверя, че Министерството на регионалното развитие ще продължи да подкрепя развитието и благоустрояването на Благоевград. Благоевград няма нито едно несанирано и неремонтирано училище. Всички учебни заведения в Благоевград, всички детски градини бяха санирани, ремонтирани по Програмата за регионално развитие. В новата Програма сме предвидили 43 милиона нови инвестиции за Благоевград. С тях ще направим и обновим сградния фонд, публичните сгради, градска среда, градски транспорт, всичко, което ще доразвие и ще направи Благоевград още по-прекрасно място. Благоевград е националният отличник и шампион по програмата за саниране, 90 % от сградите ще бъдат обновени през следващата година, така че Благоевград става все по- атрактивно и привлекателно място. Пожелавам да пазите придобивките, а градът да разцъфва, да има повече работа, заетост, работни места, ние ще ви подкрепяме с каквото можем. Бъдете здрави!”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.
От своя страна министърът на младежта и спорта Красен Кралев определи днешния ден като празник за българския спорт и нарече новото съоръжение „храм” на плуването. „Дано в Благоевград повече деца да се включат в този спорт, който е един от фундаменталните за България! Дано следващите олимпийски шампиони в Токио по плуване да бъдат от Благоевград. Бъдете живи и здрави. Ползвайте този басейн, и нека повече деца да бъдат ангажирани с плуването”, пожела министър Кралев.
Комплексът беше открит в присъствието на премиера на Република България Бойко Борисов, с чиято подкрепа спортното съоръжение стана факт. „Мисля, че басейнът, който имате в момента, ще допринесе за това от Благоевград да излязат шампиони. Винаги е имало таланти тук, мисля че Благоевград се развива добре и искам да запомните нещо - първите блокове са санирани, другата година, по това време, всичко това, което виждате наоколо, ще бъде санирано и ново”, каза премиерът Бойко Борисов.
Преди спортния комплекс, бяха открити и два блока, обновени по Националаната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Първо беше осветен блок „Лира”, който се намира на улица „Братя Миладинови” 1, а след това и блок 55 в ж.к. „Запад”. „Благодаря на благоевградчани, които повярваха в Националната програма за енергийна ефективност и показаха, че не ги е страх от манипулациите и лъжите, с които нашите опоненти се опитаха да осуетят програмата. Националната програма за енергийна ефективност е за всички български граждани и домакинства. Кампанията по нея продължава, а участващите сгради са вече над 1700.
Програмата създава заетост и работни места, домовете стават по- топли и уютни, а сметките за отопление намаляват с 50% ”, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов благодари на правителството за съдействието и помощта при реализирането на Националната програма. „Първо искам да честитя на живущите. Използвам случая да благодаря на строителите, които изпълниха всичко качествено и в срок. Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов, министър Лиляна Павлова и на цялото правителство, затова че имаха волята и смелостта да дадат старт на тази програма, която ще промени облика на българските домове и която ще докосне всички живеещи в тях. Само за Благоевград са сключени 151 договора, което са над 7500 домакинства, или над 90% от панелните жилища в града. Прогнозната стойност до 2016 година е почти 100 милиона в малкия и средния бизнес. Ползите ще ги усетят и живеещите от намаляващите сметки за ток”, подчерта д-р Атанас Камбитов.
Благодарение на усилията на кмета д-р Камбитов и неговия екип, Благоевград успя да спечели почти 10% от финансовия ресурс на Националната програма за енергийна ефективност на многофамили жилищни сгради. Тези средства ще подкрепят икономиката на областния център, като чрез програмата продължават да се развиват и нови работни места.