Share |

Хиляди кукери превзеха Благоевград

Камбитов : Щастлив съм, че с всяка изминала година участниците и публиката стават все повече

Хиляди взеха участие в традиционния Кукерски фестивал Благоевград 2016г. Дефилето премина по бул. „Св. Св. Кирил и Методий“ пред погледите на кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов, заместник- кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова и председателя на Общински съвет Радослав Тасков, които наградиха с отличия най- атрактивните участници.
„ Радостно е, че с всяка година участниците са повече, а и публиката става все по- многохилядна. Това означава, че уважаваме и тачим традициите. Искам да благодаря на участниците, че прогониха злите духове и използвам случая да пожелая на всички една успешна година. С оглед на това, че ставаме все повече и повече, догодина, ако всичко е нормално, ще проведем следващия кукерски фестивал, на терените на бившата казарма в града, които в момента почистваме, защото ни трябва все повече и повече място“, каза кметът д-р Атанас Камбитов и пожела здраве и успешна година на всички. Той връчи наградите- грамоти и купи за „Придържане към традициите“, която отиде при I група от кв. „Грамада“, за „Масовост“, която грабнаха I квартал, за „Иновации“ на село Покровник, „Най- добра маска“ – село Изгрев, за „Най-добра композиция“ – кв. „Струмско“, „Най- добра мечкарска група“- кв. „Грамада“- II група и „Най- артистични старци“- кв. „Плажа“.
Председателят на Общински съвет- Благоевград пък връчи наградите за „Артистичност“ на село Логодаж, „Най- колоритна младоженска двойка“ на III квартал и „Най- добра танцова група“ на село Лешко. Заместник- кметът на Община Благоевград Христина Шопова награди участниците от село Зелен дол, които получиха отличие за „Най- добра маска- пародия“ и кукерите от село Падеж, при които отиде наградата за „Най- добър образ на злите сили“.
Наградите бяха определени от компетентно жури в състав почетният гражданин на Благоевград проф. д-р Костадин Динчев, Румяна Хаджиева, уредник в РИМ- Благоевград и директорът на Градска художествена галерия Иван Милушев. „Всяка група е отличена за нещо характерно.Ние се възхитихме и затруднихме изключително много. Поклон пред всички участници, които направиха празника на Благоевград уникален, за усилията, които положиха и затова, че пазят традицията“, каза проф. д-р Костадин Динчев.
Пред журито се представиха поколения кукери, като най- малките участници бяха на 6 и 11 месеца. Малката Елена на 1 година пък привлече всички погледи със своята носия. Всяка от 12- те групи участници в Кукерски фестивал – Благоевград 2016 пресъздаде различни традиции. Хилядната публика успя да види характерните поп, булка, старци, бабугери, мечки, като разбира се не липсваха и пародийни образи. Звънци, тъпани и хора озвучиха Благоевград и създадоха празнично настроение. На специално подреден базар, зрителите можеха да се сдобият с любимият си образ от шествието, което за поредна година показа сплотеността на благоевградчани около традициите и обичаите, пренесени през поколения.

eXTReMe Tracker