Община Благоевград с поредна успешна стъпка за изграждане на депото за битови отпадъци

Община Благоевград кандидатства пред ПУДООС за отпускане на финансов ресурс във връзка с изграждане на депото за твърди битови отпадъци в село Бучино. Това стана ясно на пресконференция на кмета на община Благоевград д-р Камбитов. Размерът на средствата е 14 798 974,84 лева, които ще бъдат използвани за изграждане на външни връзки, приемна зона – инфраструктура, приемна зона – сгради и съоръжения, почистване на терена от старите отпадъци, зони за депониране – Клетка 1, Клетка 2 и Клетка 3, управление на водите – инфилтрат, управление на води – чисти води, контрол и мониторинг, както и корекция на Бучинското дере. Депото ще преработва отпадъците на общо пет общини - Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. С изграждане на съоръжението, всички постъпващи в него отпадъци ще могат да бъдат третирани по безопасен за околната среда начин. Очаква се депото да бъде изградено до средата на годината.
С построяване на регионалната система за управление на отпадъци в срок, ще отпаднат санкциите за Общината, която ще може да се възползва и от мерките за компостиране .
Общият проект включва две клетки, довеждаща и обслужваща инфраструктура, сепарираща и компостираща инсталация, както и пречиствателна станция. Ще бъде изградена и артерия, която ще свързва депото с главен път Е-79, като по този начин ще бъде избегнато преминаването на сметоизвозващите машини през населените места.
Осъществяването на проекта е показател за успешно изпълнение на политиката в областта на околната среда, решителна крачка към прилагане съвременните изисквания за опазване на околната среда и подобряване на нейното състояние в сферата на управление на отпадъците.
Проектът ще даде възможност за цялостна промяна на околната среда, създаване на устойчива система за обезвреждане на отпадъците и постигане на силен екологичен и икономически ефект за общините и региона, на един нов стандарт на живот.