8 сгради в Благоевградска област са одобрени по проект „Енергийно обновяване на Българските домове“

8 сгради в Благоевградска област, одобрени за саниране по проект „Енергийно обновяване на Българските домове“ по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 г.“ ще бъдат прехвърлени за изпълнение по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Промяната се налага, тъй като сдруженията на собствениците на въпросните сгради имат сключени договори за извършване на строително-монтажни работи по проекта, но такива не са направени до 31 декември 2015 г., когато изтече крайният срок за изпълнение на дейностите.

8-те сгради, които ще бъдат санирани по националната програма вместо по европейската, се намират в градовете Благоевград, Гоце Делчев и Петрич. 3 от кооперациите се намират в областния център, а в Гоце Делчев и Петрич – съответно 4 и 1 жилищни сгради. Най-големият от 8-те блока се намира в центъра на Благоевград на адрес ул. „Арсений Костенцев“ №29, в непосредствена близост до Градската градина.

До края на 2015 г. по проект „Енергийно обновяване на Българските домове“ на територията на Югозападна България бяха извършени строително-монтажни работи в 14 жилищни кооперации. В санираните сгради беше подменена дограма, поставена външна топлоизолация, ремонтирани бяха покриви и общи части.

В началото на тази година бяха направени и няколко промени в Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, касаещи критериите за допустимост на сградите. Допустими за финансиране вече са и жилищни сгради, строени по индустриален способ, на три или повече етажа от минимум 6 самостоятелни обекта с жилищно предназначение до 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение. За саниране по програмата могат да кандидатстват и сдружения на собственици на масивни сгради, проектирани преди 26 април 1999 г. на три или повече етажа с 6 или повече самостоятелни обекта с жилищно предназначение. Горепосочените сгради са допустими за финансиране, само в случаите, когато попадат извън обхвата на проектните предложения на общините по приоритетна ос 1 и приоритетна ос 2 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Приоритетно ще бъдат ремонтирани най-старите и големи панелни сгради, както и сгради с доказани сериозни конструктивни проблеми, застрашаващи живота на живеещите в тях.