Благоевград бе домакин на семинар „Заедно срещу трафика на хора”

Заместник-кметът по европейски проекти и програми в Община Благоевград и председател на Местната комисия за борба с трафика на хора Зорница Кралева откри семинар на тема „Заедно срещу трафика на хора”, който се проведе в Благоевград. Той е началото на поредица от срещи, които започнаха именно от областния център на Пиринско и се организират от фондация „Кампания А21” с изпълнителен директор за България и Украйна Кира Гордън, в партньорство с Община Благоевград. На семинара присъстваха всички заинтересовани страни по проблема- представители на учебни заведения,съдебната и изпълнителната власт, неправителствени организации, инситуциите в града.
„Борбата с трафика на хора е голям проблем и темата е приоритет на Община Благоевград. Трафикът на хората е сериозно престъпление срещу личността и човешките права. Една от основните ни цели днес е да обединим усилията си, за да покажем по- сериозен ангажимент в посока превенцията по проблема, организирането на обучения, информационни кампании”, каза в приветствието си заместник- кметът и председател на МКБТХ Зорница Кралева. Тя подчерта, че пътят на превенцията включва работата по няколко приоритетни оси- засилена превенция чрез повишаване на иформираността, намаляване на търсенето на всички форми на експлоатация, по- добро сътрудничество, координация и съгласуване на дейностите на всички заинтересовани институции. „Трябва да бъде насърчавано задължителното обучение на всички, които участват в борбата, предотвратяването и разкриването на този сложен проблем. Друг приоритет е идентифицирането на жертвите и съответно тяхната защита и оказване на помощ. По този начин ще се увеличи тяхното участие и сътрудничество в хода на съдебното производство. Именно дускусии като тази, събрали хора с различен професионален опит поставя на показ факта, че трафикът на хора е много сериозно престъпление”, допълни Зорница Кралева.
Приветствие, към присъстващите и благодарности за докакинството и добрата работа на Местната комисия за борба с трафик на хора- Благоевград в лицето на председателя Зорница Кралева и Секретаря Любка Костадинова, изрази Кира Гордън. Послание за сериозността на проблема и отново адмирации за благоевградската комисия отправи във видеоообръщение евродепутатът Мария Габриел.
В рамките на събитието бяха представени последните статистики за проблема, най-новите подходи при идентификацията и работата с жертви на трафик, както и добри практики при превенцията и образователните програми. По време на срещата мнение и позиция изразиха експерти на Кампания А21, международна неправителствена организация, работеща в сферата на борбата с трафика на хора, Местната комисия за борба с трафика на хора, отделите Борба с организираната престъпност, социални работници, образователни експерти, представители на бизнеса и др.
Семинарът “Заедно срещу трафика на хора” е част от национална инициатива за повишаване на разпознаваемостта на проблема и подобряване на координацията между институциите и организациите, работещи за неговото разрешаване. За да се предотврати това престъпление е създадена и национална телефонна линия срещу трафик на хора, която е денонощна,безплатна за страната и Европейския съюз и напълно анонимна- 0800 20 100. На посочения телефонен номер може да позвъни всеки, който има информация или подозрение за извършването или жертви на това посегателство срещу личността.