В Благоевград се състоя Общото събрание на Асоциацията по ВиК

Областният управител Бисер Михайлов, в качеството си на Председател на Асоциацията по ВиК, проведе заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК, на което присъстваха като редовни членове представители на общините: Благоевград, Гоце Делчев, Симитли, Банско, Разлог, Хаджидимово и Гърмен.
На заседанието бе приет годишния отчет, бюджета, както и бизнес плана на Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от „ВиК“ ЕООД, гр. Благоевград за 2016 г.
Областният управител и представителите на общините обсъдиха също и предстоящото подписване на договор с действащия ВиК оператор и изразиха готовност това да се случи през месец април.
Г-н Михайлов постави основен акцент върху необходимостта от включването на общините, които не са членове на Асоциацията към настоящия момент, а главното условие за кандидатстване за европейско финансиране е асоциацията в обособената територия да бъде консолидирана, т.е. на територията на дадена област да има само един действащ ВиК оператор. Всички редовни членове се обединиха около общото мнение, че е крайно необходимо всички общини на територията на областта да се включат в Асоциацията, за да имат възможност да кандидатстват за финансиране във ВиК инфраструктурата през настоящия програмен период.
По покана на Областния управител на заседанието присъстваха и представители на общините Петрич и Сандански, които принципно не членуват в Асоциацията, но изявиха желание да участват и да се включат в нея. На заседанието се взе решение да бъдат проведени срещи по места, на които допълнително да бъде разяснена политиката във ВиК сектора. На заседанието не присъстваха представители на общините Якоруда, Белица, Струмяни и Сатовча.