Продължава почистването на нерегламентираните сметища в Благоевград

По разпореждане на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, служители на общинска фирма „Биострой“ продължават почистването на нерегламентираните сметища в областния център. За целта е изготвен график. Вече приключиха дейности по почистване на „Делвинско дере“, откъдето бяха събрани и извозени отпадъци. Престои да бъде почистен и теренът около РИОСВ, както и сервитутните зони на общинските пътища.
Паралелно, с почистването на нерегламентирани сметища, се почистват и отточните и напречните шахти в Благоевград. Дейностите се извършват по определен график, а основната цел е да се предотврати запушването на съоръженията при евентуални обилни валежи.
Община Благоевград и общинска фирма „Биострой“ непрекъснато извършват дейности по премахване на отпадъци от места, които не са определени за тази цел. Кметовете по села и кметските наместници в община Благоевград също упражняват в съответните населени места. Подобни сметища застрашават както околната среда, така и здравето на хората, живеещи в близост до тях.
Община Благоевград осъществява целенасочена политика в посока чиста околна среда и правилно третиране на отпадъците. Предстои да бъде изградена и регионална система за управление на отпадъците. Освен Благоевград тя ще обслужва още четири общини – Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.
Община Благоевград апелира гражданите да пазят природата чиста, да не замърсяват околната среда и да сигнализират на „Горещия телефон“ на Общината 073/ 88 44 34 в случай, че забележат замърсени терени.