Благоевград посреща елитни родни и чужди клубове за Международен турнир по плуване

Първи международен турнир по плуване „Пирин – Благоевград“ ще се проведе в областния център на Пиринско. Той ще бъде открит на 9 април от 10:00 часа в новия плувен басейн, част от новоизградения спортен комплекс в квартал „Еленово“. В престижното състезание ще се включат плувци от всички възрастови групи . Най-малките от тях ще бъдат родените през 2010 година. Участие са заявили доказали се отбори, сред които ПК „Младост 91“, ПК „Левски“ „Спринт“ /Пловдив/, както и отбори от Македония, Сърбия и Косово. За турнира в Благоевград пристига и рекордьорът, носител на множество златни медали Диана Петкова. В рамките на Международния турнир са включени дисциплините - 50 метра бътерфлай, 50 метра гръб, 50 метра бруст, 50 метра свободен стил, 100 метра свободен стил и 200 метра свободен стил. Призьорите в различните дисциплини ще получат медали.
Преди международния турнир, в плувния басейн в Благоевград ще се проведе и лагер. Той стартира на 3 април /неделя/ и продължава до 9 април. В него участие ще вземат отбори като „Младост“ и „Славия“, които след това ще участват в турнира.
С провеждането на двете спортни инициативи в началото на април, се поставя началото на редица състезания в новия плувен басейн. Той отговаря на всички изисквания за провеждане на национални и международни турнири. Басейнът е с размери 50X25 и е трети по рода си в цялата страна. В него е инсталирана компютърна система, която регулира температурата на водата и я поддържа около 27 градуса. Температурата на въздуха е с 2 градуса по-висока. Освен това има специална система за почистване на съоръжението и резервоар с вместимост 1000 куб. м. Съоръжението бе открито в края на 2015 г., в резултат на целенасочената политика, водена от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, за подкрепа и развитие на спорта в града.