Редица мероприятия по повод Международния ден на детската книга в Регионална библиотека

Детско утро под надслов „Румцайс и Манка” ще се проведе на 1 април в Читалнята на Детски отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев“. Инициативата започва в 10:00 часа и се организира по повод Международния ден на детската книга и 105 г. от рождението на Вацлав Чтвъртек. Участници в Детско утро ще бъдат Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и децата от ІV „Б” група „Сърчица” при ЦДГ №12 „Ален мак”. Библиотекар от отдела ще разкаже на децата за 2 април – Международен ден на детската книга. 2 април е рожденият ден и на Ханс Кристиян Андерсен. С неговите приказки израстват поколения деца по целия свят. През 1967 г. по решение на Международния съвет за книгите и децата (IBBY), 2 април е обявен за международен ден на детската книга. Определянето на празник на детската книгата има за цел да мотивира малчуганите да четат и обърне вниманието на обществото върху литературата за деца като цяло. На 1 април ученици ще споделят с децата от детската градина какво знаят за писателя Вацлав Чтвъртек и за най-популярната му книга „Румцайс”. Малчуганите от детската градина ще оцветят рисунки с герои от книжката – Румцайс, Манка, Циписек и др. С детските рисунки ще бъде оформена изложба във фоайето на библиотеката.
От 10:30 часа, отново на 1 април, в Детския отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев” Благоевград ще се проведе и Детско утро под надслов „Най-четящ клас”. Участници в инициативата ще бъдат Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и учениците от ІІ клас на ІІ ОУ „Димитър Благоев” Благоевград с ръководите г-жа Кръстанка Стойнева. Децата ще прочетат щафетно приказки на Ханс Кристиян Андерсен и ще обсъдят постъпките на приказните герои. Известният писател е роден на 2 април 1805 година в Оденсе, Дания. Той е любим автор на децата от много държави. На учениците ще бъдат връчени грамоти от Регионална библиотека за най-четящ клас.
На 7 април от 10.00 часа в Читалнята на Детски отдел ще се проведе Детско утро под надслов „Мери Попинз”. Участници в тържеството ще бъдат Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и децата от ІV група при ЦДГ №12 „Ален мак”. Майки на децата ще разкажат на малчуганите за живота на писателката Памела Травърз и за поредицата й от книги за необикновената бавачка Мери Попинз. Участниците в тържеството ще оцветят рисунки с герои от книгите за Мери Попинз. С детските рисунки ще бъде оформена изложба във фоайето на библиотеката.