Наградиха победителите в XVIII издание на ученическия празник „За хляба наш…”

1232 деца от цяла България взеха участие в XVIII издание на Националния ученически празник „За хляба наш....”, който се проведе в Благоевград. Традиционната инициатива е под патронажа на кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов, а организатори на събитието са Община Благоевград, Обединен детски комплекс, Националния дворец на децата и Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Десетки деца от цялата страна бяха отличени в девет различни категории, сред които: есе, разказ, рисунка, научна разработка и стихотворение. Част от призьорите ще получат и стипендия за деца с изявени дарби на Министерски съвет. Тържественото награждаване започна с химна на Република България.
XVIII издание на Националния ученически празник „За хляба наш....” се проведе в рамките на два дни. В програмата на инициативата бяха включени изложба, концерт-спектакъл, научна конференция, сценично представяне на ритуали, драматизации, танци и песни, свързани с хляба. Празникът „За хляба наш....” беше открит официално вчера от началник-отдел „Образование” в Община Благоевград Симона Митова, която от името на кмета на общината д-р Атанас Камбитов поздрави участниците и им пожела успех. Симона Митова отбеляза факта, че празникът е едно от най-устойчивите събития, с които Община Благоевград се гордее.
Сред официалните гости на събитието бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, отец Андон Шавулев, Любима Димитрова-старши експерт по български език и литература към РИО-Благоевград, Емануил Манолов-председател на КНСБ, Бонка Ичкова-председател на Синдиката на българските учители. Националният ученически празник „За хляба наш...” има за цел да разшири научните познания за производството и значението на хляба, да запознае с българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти и проучване традициите на други европейски народи, както и да повиши интереса на учениците към творческа, изследователска, събирателска и краеведческа дейност; изграждане на интерес към професиите, свързани с производството на хляб.