Книгите завладяват Благоевград през май в „Литера Експо”

Благоевград за трета поредна година ще се превърне в център на книгата. От 10 до 15 май на площад „Георги Измирлиев” ще бъде разположено изложението „Литера Експо”, което ще предложи на жители и гости на областния център на Пиринско уникални заглавия от всеки литературен жанр. Началото на събитието, което събира автори и издателства, е от 17.00 часа пред Община Благоевград и открита сцена пред зала „22 септември”. То ще започне под съпровода на Биг Бенд – Благоевград и ще продължи с представяне на най-новия роман "Досие на убиец" на известната наша писателка Весела Люцканова.
14 водещи български издателства ще се включат в своеобразната книжарница на открито, която предлага класически и модерни заглавия. Благоевградската аудитория ще има възможността да се срещне и с някои от техните автори.
На площад „Георги Измирлиев” ще бъдат разположени шест шатри със своите книжни щандове. Всяка вечер програмата на "Литера Експо 2016" предвижда представяния, литературни четения, срещи с нови и утвърдени имена на българската литература. Своите най-нови книги ще представят шест гостуващи автора - Весела Люцканова, Людмил Станев, Иван Димитров, Людмила Андровска, Тодор Пейчев и Васил Стефанов – Слона.
В "Литера Експо 2016" – Благоевград ще участват издателствата "Асеневци", "Атея", "Анубис" и "Булвест 2000", "Вакон", "Делакорт", "Жанет 45", "Лабиринт", "Лира принт", "Персей", "Просвета", "Унискорп", "Фют", Шамбала".
За първи път тази година се организира кампания за събиране на готварски рецепти от благоевградския край за подготвянето и издаването на сборник с рецепти „Благоевградски вкусотии”. На специално отредено място ще бъде поставена кутия в която всеки, който желае да се включи в инициативата, ще може да допринесе за подготовката на първото кулинарно издание, свързано с традициите на района. Най-добрите рецепти, които ще бъдат подбрани от специално жури, ще бъдат включени в това издание. Ще се приемат и снимки с високо качество за илюстрация на рецептите. Резултатите от подбора ще бъде обявен за Коледните празници, а за следващото изложение на „Летера Експо” ще бъде отпечатан и кулинарният сборник „Благоевградски вкусотии”.
Инициативата „Литера Експо 2016” е част от стратегията на Община Благоевград за развитие и популяризиране на културния живот в града. Организатор на проекта е Асоциация за култура и книжовност, в партньорство с Асоциация „Българска книга”, Регионална библиотека „Димитър Талев” , сайтове и предавания на БНР с водещ Валентин Дишев.