Световни звезди, опера,театър, литература са част от богата програма в „Пролетен фестивал” 2016 на Община Благоевград

Джипси Кингс - оригиналът, Заз, „Francofolies. Blagoevgrad”, Годишните музикални награди на БГ радио, Мариус Куркински, Нешка Робева са само част от изненадите в „Пролетен фестивал 2016” на Община Благоевград. На пресконференция, заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова представи програмата, която ще могат да видят благоевградчани и гости на града от май до юни месец. Първото събитие е „Литера Експо”- панаир на книгата, който започва утре от 17.00 часа.
„За трета поредна година правим „Литера Експо”, като тази година то ще бъде на площад „Георги Измирлиев”, тъй като миналата година площад „Македония” ни беше малък, а интересът беше голям. За първи път се организира кампания за събиране на готварски рецепти от Благоевградския край за издаването на сборник. Това ще помогне за промотирането на Благоевград като туристически център. Отдавна има идея за издаването на такива рецепти и ресторанти, в които да се предлагат основни благоевградски ястия и сме сигурни , че жителите на Благоевград ще имат желанието да споделят своите рецепти”, каза Христина Шопова. Тя допълни, че всички събития са насочени към гражданите и гостите на Благоевград и изрази надежда те да се включат активно в тях, както и участие да вземат всички институции на територията на община Благоевград.
Тази година „Литера Експо” включва 14 издателства, които ще подредят своят набор от най-нови книги в 6 шатри на площад „Георги Измирлиев”. Организаторите на литературното пътуване са подготвили и събития като „Ден на библиотекаря”, „Ден на ученика”, „Ден на семейството”, които са насочени към определени групи, които да проявят интерес към книгата и да обогатят личната си библиотека.
Своите най-нови книги ще представят шест гостуващи автори - Весела Люцканова, Людмил Станев, Иван Димитров, Людмила Андровска, Тодор Пейчев и Васил Стефанов – Слона.
„През годините Община Благоевград „отглежда” много внимателно своята аудитория и публика като се стремим да създаваме събития за всеки. Срещаме добър отзвук от хората, които посещават нашите събития и това ни мотивира да ставаме по-добри в тяхното организиране”, каза зам.-кметът Христина Шопова и представи други основни моменти от „Пролетен фестивал 2016”.
За четвърта поредна година Благоевград ще стане театрална сцена благодарение на Международния фестивал – „Тара-ра-бумбия- Територия за млад театър”. Отново единствено Благоевград ще предостави сцена на независимите млади артисти. „Тези млади хора иначе нямат поле за изява и нямат сцена, така беше създаден „Тара-ра-бумбия” като територия за млад театър, на която да се срещнат и класическото и новото”, допълни зам.- кметът Шопова. Театралните представления, които жителите и гостите на областния център на Пиринско ще могат да гледат от 11 до 21 май, са предимно носители на наградите „Аскер” и „Икар”. Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности в Община Благоевград Христина Шопова не скри удовлетворението си от факта, че фестивалът „Тара-ра-бумбия” ще бъде открит от Националната опера и балет на 11 май от 19,00 часа с „Българска токата”. Това е един уникален разказ чрез танц за историята на България и нейната красота. Новото във фестивала тази година са модулите - танцов театър, който включва „Българска токата”, „Zen play” и „Songs from my shows” на Иво Димчев и „Artist”. Модулът „Памет” ще бъдат представени два филма- „Homo ludens” филм за Димитър Гочев, „40 ° по Азарян”- филм на Лилия Арабаджиева и разбира се „Някои посети душата ми” по адаптация на Мариус Куркински. Закриването на фестивала ще бъде поставен от Народен театър „Иван Вазов” със „Синята птица” на режисьора Мариус Куркински.
Със закриването на „Тара-ра-бумбия” плавно се преминава в „Нощ на музеите, галериите и театрите” на 21 май. На 12 май талантливите деца на Благоевград, съвместно с Камерна опера ще направят общ концерт, на 20 май пък ще бъде тържествената церемония по връчване на приза „Училище на годината”.
На 24 май, когато Благоевград отбелязва своя празник ще гостува последният спектакъл на Нешка Робева „Мистерията Еньовден” и нежният глас на Деси Добрева.
Традиционният Детски панаир, който Община Благоевград организира съвместно с фондация „EASYART” и Станка Желева ще се проведе на 4 и 5 юни.
Грандиозният завършек на празничната програма ще бъде поставен на 17 и 18 юни от очакваното събитие от почитателите на френската музика –“Francofolies. Благоевград 2016”, заедно с Годишните музикални награди на БГ Радио. На 17 юни, мащабното музикално събитие на годината ще бъде открито от уникалните и единствени - Gipsy-Kings, на 18 юни на площад „Георги Измирлиев” глас ще извиси нежната и темперамента ZAZ и музикантите от Nouvelle Vague, а веднага след тях радиото за българска музика ще награди българските изпълнители, достигнали до сърцата на публиката.