Тържествен рецитал под надслов „Върви, народе възродени…”

На 17 май от 10.00 часа в Читалнята на Детски отдел се проведе тържествен рецитал под надслов „Върви, народе възродени…” по случай 165г. от първото честване на Деня на св. Св. Кирил и Методий, 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и с цел възпитаване на децата в дух на родолюбие.
Рециталът бе посветен на Националната библиотечна седмица 2016г. и на професионалния празник на българския библиотекар (11 май).
Участници в тържеството бяха Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и ученици от ІІ клас на ІІ ОУ „Димитър Благоев” с ръководител г-жа Екатерина Христова.
Библиотекар от отдела разказа на децата за Деня на св. Св. Кирил и Методий. / на 11 май 1851 г. се чества за първи път през Възраждането в Пловдив по инициатива на Найден Геров/
Учениците рецитираха стихотворения от Стоян Михайловски, Ран Босилек, Веса Паспалева, Леда Милева и други български поети, посветени на Солунските братя. Децата представиха и текстове, посветени на живота и делото на Кирил и Методий.
За финал бяха представени кратки филмчета за Житията на св. св. Кирил и Методий и за честването на празника им. На тържеството звуча и прекрасният химн на българската просвета - песента "Върви, народе възродени" по стихове на Стоян Михайловски и музика – Панайот Пипков.