Благоевград отбелязва 160 години от рождението на Димитър Благоев

Благоевградската общественост ще отбележи 160 години от рождението на Димитър Благоев. Ритуалът по полагане на цветя ще се състои днес от 10.00 часа пред паметника на Дядото на пл. "Георги Измирлиев".
В края на миналата седмица В Регионален исторически музей - Благоевград беше открита и изложба, посветена на годишнината. Димитър Благоев е български политик и философ, публицист, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров. Той има основен принос за организирането на Бузлуджанския конгрес (2 август 1891 г.). и е един от учредителите на Българската социалдемократическа партия /БСДП/.
Димитър Благоев е активен деец на Пловдивското македоно-одринско дружество, бил е негов председател, а по-късно е подпредседател на настоятелството. Обявява се против войните в началото на миналия век и застъпва тезата за Балканска федерация Избиран е за народен представител в ХII ОНС, ХVI ОНС и ХVII ОНС. Умира на 7 май 1924 г. в София. През 1950 година името на Димитър Благоев става патрон на Горна Джумая и градът се преименува на Благоевград.