25 000 танцуваха заедно със ЗАЗ в Благоевград

Близо 25 000 души от България и чужбина пяха и танцуваха с ЗАЗ и Нувел ваг на грандиозен концерт в рамките на втория фестивален ден на Франкофоли Благоевград. Високите температури не бяха пречка за многобройната публика от различни градове, която пристига в града, за да бъде част от грандиозното шоу на открито.
Стартът на съботната вечер беше зададен от екстравагантните музиканти от Нувел ваг с двете си вокалистки Лизет и Мелани. С типичния за тях атрактивен стил и завладяващи сценично присъствие, групата изпя кавъри едни от най-известните пънк и ню уейв парчета от 70 и 80-те години в нови аранжименти, силно повлияни от бразилската боса нова на 60-те години.
Веднага след тях на сцената се качи една от най-обичаните и популярни по цял свят френски певици ЗАЗ. Изабел, каквото и истинското й име, е едно от най-успешните лица на съвременната музикална индустрия и успя да взриви феновете си с забележителен глас, най-големите си хитове, както и парчета от последния си албум. Близо два часа ЗАЗ и многохилядната публика пяха и танцуваха задено.
Стартът на първата вечер на тазгодишното издание на Франкофоли даде рапърът Фефе, който впечатли не само с таланта си, но и с забележително добре научени думи на български език. Изпълнителят започна шоуто си не от сцената, а между публиката, като при всяко ново изпълнение я подканяше да го следва в танците и мелодията.
Веднага след него на сцената се качиха големите френски звезди от Джипси Кингс. Близо час и половина техните почитатели, дошли от цялата страна и чужбина, не спряха да пеят и танцуват с световноизвестните музиканти. Освен големите си хитове Bamboleo, Jobi, Volare, те изхяха и някой нови песни .
Тазгодишното издание на Франкофоли в Благоевград е второто издание под лиценза на най-големия световен фестивал за съвременна франкофонска музика Les Francofolies, което се провежда в България.
Специално за фестивала в неговите два дни в Благоевград пристигнаха над 5000 души от България и чужбина, а хотелите в града с леглова база около 7000 места, бяха с пълна заетост седмици преди датите на провеждането му.
Фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно заради този фестивал, заради който всяка година пристига около 110 000- на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, „Ле Франкофоли“ се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 – и в Бълария.
В Благоевград се проведе и церемонията за Годишните музикални награди на БГ радио, която се провежда в областния център на Пиринско за четвърти пореден път. Златни хитове и нови продукции обедниха хора от различни поколения, които си подадоха ръце и не спряха да пригласят на българските изпълнители, до самия край на церемонията. В началото прозвуча вечният хит на Емил Димитров „Нашият сигнал“, след което на сцената излязоха творците от Ансамбъл „Пирин“, чиито изпълнения предизвикаха бурни аплодисменти и силни емоции сред публиката.На благоевградска сцена пяха, както любимци на различни поколения българи, така и изпълнители, чиято кариера е в самото начало, но талантът им обещава успешно бъдеще.
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и изпълнителният директор на БГ радио Николай Янчовичин връчиха наградата в категория „БГ посланик“ на успешната българска певица, представила България в тазгодишното издание на „Евровизия“. „Благоевград обича българската музика. Ако преди четири години, започнахме с мотото „Опознай Благоевград“, втората продължихме с „Харесвам Благоевград, третата година с „Обичам Благоевград“, то тази година сме в етапа на споделената любов“, каза, с шеговит тон, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов. Изпълнителният директор на БГ радио Николай Янчовичин благодари за гостоприемството и определи Благоевград като „посолство“ на българската музика. По време на награждаването хиляди скандираха името на Поли Генова, която излезе с невероятния си светещ костюм. В Благоевград, по време на годишните музикални награди на БГ радио, прозвучаха утвърдени хитове и най-нови проекти на любимите артисти на България.
Публиката пя с Графа, Криско, Рафи, Михаела Маринова, Невена Пейкова и Steven Achikor. За първи път на бяха представени и съвсем нови песни от български изпълнители.
Фурор сред публиката предизвика появата на група „Тангра“,с вокалист Стенли, които представиха невероятен микс от „златни“ български песни. Публиката пя „Бъди какъвто си“, Жулиета“, „Любовта, без която не можем“ и още много от вечните хитове на България.
По време на церемонията бяха отличени творци в различни категории, сред които „БГ текст“, „БГ дебют“, „БГ дуо/трио“, „БГ група“, БГ албум“ и др.
Грандиозната музикална вечер завърши с песента „Високо“ на ФСБ, която получи наградата “БГ вдъхновение“, в памет на един от основателите на БГ радио Ана- Мария Тонкова. На финала на запомнящата се музикална вечер, небето над Благоевград бе огряно от пищна заря.