Дежурни екипи на КЗП ще консултират потребителите и ще извършват проверки по време на Великденските празници

С настъпването на Великденските празници комисията ще насочи усилията си към контрола върху веригите за хранителни стоки.

„Някои продукти ще бъдат предлагани с намаление, което следва да е действително. Това означава, че стоката трябва да е продавана на старата цена определен период от време”, съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Той отбеляза, че е налице много добър синхрон с Българската агенция по безопасност на храните. По думите му при съвместните проверки ефективността е още по-голяма. Контролират се обозначенията върху етикетите, съответствието със съдържанието, обявяването на цените. „Това е комплексна дейност, в която ние следим коректността на информацията. Целта е там, където има проблеми, да се реагира навреме, за да не се поставят потребителите в неприятна ситуация”, допълни Маргаритов.

„Основно, за което винаги трябва да се внимава при пазаруване по време на празници, са примамливите оферти, включително в интернет пространството”, предупреди председателят.
Във връзка с това той каза, че в продължение на няколко дни комисията е наблюдавала кампанията, при която големи търговци на битова електроника обявяваха чрез сайтовете си, че имат отстъпка от определен процент на абсолютно всички артикули от техния асортимент. „Тук има две възможни уловки. Първо, този процент намаление да не е реален или да не се отнася за всички артикули. Втората уловка е, че когато анонсът е за всички, това означава, че търговецът трябва да разполага с наличности от тези стоки, за да не се постави потребителят в ситуация да е избрал нещо, а впоследствие да се окаже, че той е привлечен в търговския обект да си го купи, но такива наличности няма”, обясни Маргаритов. Той посочи, че до момента при тази кампания нарушения не са установени, но обърна внимание на това, че подобни подходи са най-типични за периоди на промоции. Затова комисията следи тези оферти да бъдат коректно представяни и отстоявани от търговците.

„Осъществяваме засилен контрол и върху предлаганите оферти на туристическия пазар. Пътуванията, включително записвания в последните минути за Великденските празници, както и започналите записвания за предстоящия летен сезон”, добави Маргаритов.

Инспекциите на КЗП по Черноморието започват през май. Първият етап от кампанията ще обхване заведенията и хотелите, в които са констатирани нарушения в минал период, за да се установи дали нередностите са отстранени. Виртуални приемни ще бъдат на разположение на туристите за оказване на помощ при нарушения в търговските и туристическите обекти по морето.