Детски панаир превръща Благоевград в творческо ателие през уикенда

Детски панаир и фондация „Easy Art” идват в Благоевград на 27 и 28 май (събота и неделя).Над 40 културно-образователни инициативи ще зарадват децата на Благоевград за поредна година. Различни работилници за занимания ще отварят врати от 10.00 часа на площад „Македония“. Част от програмата ще бъдат още в РИМ- Благоевград и Младежкия дом.

В рамките на Детски панаир са включени и нови акценти като работилница за анимационни филми, ателие за безопасност на пътя, шоу с фокуси и вариететни атракциони. „ Stop Motion анимация с NIM production – aNIMation studio for kids“ ще даде възможност на децата да разберат как се прави анимационен филм, да изработят герои и сюжет и да създадат свое филмче. В специален кът ще бъде подредено ателие за пътна безопасност с подкрепата на „Агромах“, което цели да запознае най-малките с основните правила на пътя. Освен работилниците по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки и грънчарство, ще бъде създадена и специална интерактивна инсталация с картини от Благоевград. Посетителите ще бъдат въвлечени в света на науката с ателието „Корпус за бързо гърмене“, а пожарникарите от Благоевград са подготвили специално ателие, което да запознае най-малките с тяхната професия.

За изненада на децата в програмата е включено атрактивно шоу на театър „Пан“. Ще бъдат представени фокуси с участието на деца от публиката. В програмата са включени още много игри, състезания, жонглиране с чинии, комични фокуси и илюзии.

Община Благоевград и Фондация Easy Art отново си партнират за реализацията на Детски панаир. Неговата основна цел е за подпомагане социалната интеграция и личностната реализация, развитие и утвърждаване на културата, науката, образованието, духовните ценности и физическата култура. Инициативите по време на панаира разкриват заложбите и провокират детските таланти в областта на изкуството. Те превръщат музеите, галериите и театрите в леснодостъпно и привлекателно място.