Share |

25 години без легендарния футболист на "Пирин" Благоевград Иван Лардев

С минута мълчание преди контролата между Добруджа и Ботев (Нови пазар) на стадион "Дружба" в Добрич футболисти, треньори, ръководители и публика почетоха паметта на Иван Лардев.

Иван Лардев е роден в Белица през 1965 година, но от 1978 година става част от школата на Пирин. Постъпва в Спортния интернат на Благоевград и играе във всички гарнитури на Пирин. Има участия в юношеския национален отбор на България до 19 години. Първи треньор на Иван Лардев в школата на орлетата е Йордан Попмихайлов. На 19 години вече е част от първия отбор на Пирин, където път към професионалния футбол му дава Борис Николов. След седем сезона с зелено- бялата фланелка, редом до футболисти, като Петър Цветков, Йордан Костов, Иван Георгиев, Георги Овнарски, Кирил Стойков, Николай Петрунов, Венци Динев, Йордан Боздански, Венци Гочев, Росен Пашов, Костадин Трендафилов и много други. През 1985 година, като част от юношеският национален отбор на България се класира за финалите на световното първенство в СССР, където изгрява звездата на Ромарио. Лардев е в националния отбор заедно с Христо Стоичков, Красимир Балъков, Емил Костадинов, Павел Дочев, Златно Янков, Димитър Васев, Ивайло Киров и други. Треньор на отбора е благоевградчанинът Борис Ангелов. След края на сезон 1991- 1992 преминава в Добруджа.

На 25 юли 1992 г., дни преди да изиграе първия си официален мач с жълто-зеления екип, той получава сърдечен удар по време на вечеря в ресторант "Българско пиво" и напусна този свят едва на 27 години. Макар и за кратко в Добрич, той е помнен от всички, като изключителен футболист и човек. След смъртта му на фасадата на "Българска пиво" е поставена паметна плоча. Тя е свалена при ремонтите на сградата за изграждане на по-малки помещения на мястото на бившия ресторант. По предложение на Тихомир Маринов от жълто-зелената агитка и член на Управителния съвет на ФК Добруджа, съвместно с "Пирин" и феновете на двата отбора, плочата на Иван Лардев в Добрич ще бъде възстановена.

eXTReMe Tracker