Share |

Двама видни благоевградчани бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Благоевград"

Чрез тайно гласуване на днешната редовна сесия на местния парламент, общинските съветници приеха почетното звание да получат инж. Захари Якимов Донев и арх. Александър Георгиев Баров /посмъртно/.

Тази година се навършват 30 години от визитата на Дипломатическия корпус в Благоевград, станала причина някогашното градско ръководство да предприеме огромна по мащабите си строителна дейност, която променя коренно облика на града. По този повод инициативен граждански комитет начело с бившия кмет Лазар Причкапов внесе предложение в Общинския съвет за удостояване на инж.Донев и арх.Баров със званието“ почетен гражданин“ Предложението е мотивирано с огромната роля на двамата за облагородяването на града и даване насока за развитието му в периода 1985- 1987 г. Подкрепа за предложението изрази и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в България.

Инж. Захари Донев е бивш кмет на Благоевград в периода 1985-1987г., а покойният арх. Александър Баров е автор на част от съвременния облик на града ни.

Званието „ почетен гражданин“ бе присъдено с 2/3 от гласовете на общинските съветници.

eXTReMe Tracker