Share |

Нов директор и нов сезон за Драматичен театър – Благоевград

Новият директор на Драматичен театър – Благоевград, Александър Галперин представи програмата си за развитие

Новият директор на Драматичен театър – Благоевград Александър Галперин, представи своята програма за развитие, с която през месец Юли спечели конкурса за длъжността. Заедно с екипа, той обсъди изминалия сезон, стратегията до края на календарната година и разбира се, репертоарната и административната политика, заложени в концепцията му за развитие на театъра, за срок от четири години.

Програмата на Галперин е изградена на база на оценка и сравнителен анализ, който разглежда петнайсет годишен период. Предвид започналото производство на двете представления „В полите на Витоша” и „Красавицата и Звярът”, тя ще влезе в сила от началото на следващата календарна година. Планираните дейности не предвиждат съкращения в екипа на театъра. Някои от стъпките за изпълнение, които предстоят, са нова репертоарна политика, структурни промени и нови работни звена, механизми за финансово стабилизиране и развиване на нови зрителски аудитории.

Драматичен театър „Н.Вапцаров” – Благоевград ще открие сезон 2017 / 2018 с подарък към своите зрители. Четири спектакъла от репертоара на театъра, а именно едни от най – търсените заглавия - „Световъртеж”, „Женско царство” и „Вампир” са вече в продажба на промоционални цени – два билета на обща цена 10 лв.
В тетралния маратон най –малките зрители ще могат да гледат и премиерното заглавие „Красавицата и Звяра” от Димитър Жеков.

25 септември, 19:00ч. - „Световъртеж” от Жан Жак Брикер и Морис Ласег, за които критиката твърди, че са едни от най-успешните тандеми в новата френска драматургия, се превърна в хитово заглавие, веднага след премиерата си. Младият екип и комедийният текст пълнят салоните вече няколко месеца. Както режисьорите на представлението, Огнян Спиров и Биляна Дилкова ни представят спектакъла - „СВЕТОВЪРТЕЖ” – такъв е животът!“

26 септември , 19:00ч. – Зрителите ще имат възможност отново да гледат съвременния прочит на една от най- забавните комедии, а именно „Женско царство”. Едва ли има по-играна пиеса. Сюжетът вдъхновява и други изкуства освен театъра - като балет, оперета, народни танци и др. Текстът на Стефан Костов разказва за властта – прехвърляна, въртяна като филмова лента, докато не започне пак от начало. Комедийни ситуации, под които не бушува битовизъм. Какво може да се случи, ако жените вземат в ръцете си цялата власт, която до този момент е принадлежала на мъжете?
Женско царство, в което нежният пол управлява, а мъжете поемат грижата за домакинството и децата.

27 септември посреща на сцената „Вампир” от Антон Страшимиров.
Върхово постижение в драматургията е „Вампир” на Антон Страшимиров. Пиесата е играна на театрална сцена преди да бъде отпечатана в книжно издание.
Светът в нея е изграден от строги закони, поставeни преди чувствата, желанията и личния избор. Тяхното прекрачване тласка към пропаст. Невъзможността на човека да реализира стремленията и страстите си, го води към саморазрушение и смърт. Тази смърт не е само телесна – когато свободата е отнета и духът може да бъде пречупен. Това е пиеса за ирационалността на влеченията, за смелостта да бъдеш различен, за поривите вътре в човека и за борбата за оцеляване в един свят, в който тези пориви са забранени.

30 септември, 11:00ч. Програма „Съботен театър” представя за най – малките зрители премиерното заглавие „Красавицата и Звяра” от Димитър Жеков. Режисьор на спектакъла е Жанет Керанова, а музиката е дело на директора на Камерна опера – Благоевград, Петър Радевски.

eXTReMe Tracker