Share |

Почетоха загиналите при гасенето на големия горски пожар през 2003г. в местността “Бетоловото”

Днес се навършват четиринайсет години от големия пожар в местността “Бетоловото” край Разлог, при който загинаха тримата офицери от българската армия - полк. Милко Пейковски, майор Николай Радулов, мл. л-т Бойко Василев и бившият началник на Противопожарната служба в Благоевград полк. Кирил Чамишки.

Днес пред сградата на Регионалната служба по пожарна безопасност в Благоевград се състоя церемония по полагане на цветя пред паметната плоча на полковник Кирил Чамишки. Церемонията се провежда всяка година по повод професионалния празник на пожарникарите 14 септември.

На 14 септември 1905г. в София се организира първият пожарникарски събор.През 1995г. датата 14 септември е обявена за професионален празник на българските пожарникари с решение № 385 на Министерски съвет на Република България.

По повод на професионалния празник ежегодно се провежда и „ Седмица на пожарната безопасност“ Тя е съпътствана от редица мероприятия като провеждане на учения, занятия, демонстрации на противопожарна и спасителна техника и др. Целта е да се достигне до всички граждани и най-вече до подрастващите, с цел формиране на адекватно поведение в тях при различни произшествия, инциденти и бедствия.

Водосвет за здраве и успех при изпълнение на служебните задължения на служителите на РДПБЗН-Благоевград отслужи отец Петър.

В поздравителен адрес Областният управител Бисер Михайлов благодари на служителите от РДПБЗН-Благоевград за високия им професионализъм в ежедневната служба и особено за проявеното мъжество и героизъм при потушаването на пожара в общините Симитли и Кресна.Г-н Михайлов изтъкна, че с високия си професионализъм и чувство за дълг благоевградските пожарникари са известни и извън пределите на България, с неоценимата помощ оказвана многократно на колегите им от Гърция и Македония.

Директорът на РДПБЗН-Благоевград, комисар Георги Пармаков произнесе тържествена реч, в която благодари на колегите си за проявената смелост при изпълнение на служебните си задължения през тази година. „Настоящата 2017 година към този момент беше изключително трудна за пожарникарите от Благоевград.Особено през последния месец на територията на областта възникнаха най-мащабните пожари в Югозападна България, а бих казал и в цяла България, при които всички пожарникари и всички участващи в потушаването им горски служители, военни и доброволци проявиха изключителен професионализъм.Позволете ми от свое и ваше име да благодаря на нашите гости за отличната координация и взаимодействия с ръководените от тях структури, както в ежедневната дейност, така и при ликвидиране на различните произшествия, които възникнаха през изминалата година.“ - каза комисар Пармаков.
Той благодари и за обновената сграда на Районната служба по пожарна, която бе открита в края на месец август.Тя е първата подобна сграда санирана по ОП „Региони в растеж“. Комисар Памаков продължи: „ Събрали сме се днес пред паметната плоча на полковник Кирил Чамишки , който загина при гасенето на големия горски пожар през 2003г. в местността “Бетоловото” в Пирин, за да изразим почит към паметта на всички загинали при изпълнение н а служебния си дълг пожарникари.Нека с едноминутно мълчание и падане на колене да почетем тяхната памет.“

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков положи цветя пред паметната плоча на полковник Кирил Чамишки пред сградата на Регионалната служба по пожарна безопасност в Благоевград. Почит към загиналите пожарникари в изпълнение на своя дълг отдадоха още директор на РДПБЗН-Благоевград, комисар Георги Пармаков, заместник областният управителна област Благоевград Иван Стоянов, директорът на ОД на МВР-Благоевград ст.комисар Николай Хаджиев, директорът на РДГ Иван Гергов, колеги пожарникари, граждани.

eXTReMe Tracker