Прокурор Никола Гратери и съдия Галя Георгиева са носителите на наградата „Джовани Фалконе“

За девета поредна година на официална церемония в Благоевград бяха връчени наградите в конкурса за прокурори и полицаи в памет на Джовани Фалконе. Церемонията се състоя в зала „22 септември“ в присъствието на италианския посланик у нас Н. Пр. Стефано Балди, дипломати от Румъния, представители на съдебната система, на МВР и общинското ръководство. Церемонията бе открита от кмета на Благоевград Атанас Камбитов, който в словото си припомни за героизма на италианския магистрат Фалконе.

Носителите на престижния приз в категория „Магистрати“ са италианския водещ прокурор Никола Гратери и съдия Галя Георгиева от Апелативен специализиран наказателен съд.

Никола Гратери е посветил кариерата си на борбата с наркоразпространението в Италия. На церемонията той заяви, че престъпността е един от най-големите проблеми на днешна Европа и по целия свят.

Призове бяха връчени на магистратите Емилиян Костов- прокурор при Районна прокуратура град Оряхово, Захарин Захариев- съдия от Бургаския окръжен съд, Росица Славова- прокурор при Специализирана прокуратура. Дадена бе награда и на Никола Гратери- прокурор от Калабрия, Италия / прокурор по делото „Брендо“/. Отличие в категория „Магистрати“ получи и Татяна Андонова- съдия и заместник- председател на Окръжен съд- Благоевград.

Сред отличените полицаи се наредиха различни екипи, дирекции и отдели към Министерство на вътрешните работи от цялата страна. Те бяха номинирани за дългогодишната си работа и висок професионализъм в ефективната борба с престъпността.

По време на тазгодишната церемония по връчване на наградите в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе бяха връчени три извънредни награди. Призовете бяха за Александър Балев, директор на „Социално подпомагане“ – Благоевград, за принос в борбата срещу разпространението и употребата на наркотици и за изработване на адекватна политика срещу наркотиците. Дирекция „Социално подпомагане“- Благоевград получи награда за принос в борбата срещу разпространението и употребата на наркотици и за изработване на адекватна политика срещу наркотиците. Третият приз от извънредните награди отиде при адвокат Георги Тошев, за подпомагане дейностите на ОбСНВ по превенция на наркоманиите и работа по реализиране на интерактивните съдебни процеси с ученици от различни възрасти и студенти.

Сред официалните гости бяха Н.Пр. Криста Матей- заместник- ръководител на мисията на Република Румъния в България, Флориан Мазило- министър- съветник на посланика на Република Румъния в Република България, директорът на ГДБОП- МВР Гл. комисар Ивайло Спиридонов, Ст. Комисар Стоян Темелакиев - зам.- директор на ГДБОП- МВР, Явор Колев- „Компютърни престъпления“ към ГДБОП, заместник- кметовете на община Благоевград Христина Шопова, Иво Николов, Зорница Кралева, секретарят на Общината- София Янчева. Присъстваха още Екатерина Кирякова- началник на отдел „Наркотици, оръжие и прекурсори“ при Дирекция МРР- ЦМУ, Иван Кучмов, държавен експерт отдел „Наркотици, оръжие и прекурсори“ при Дирекция МРР- ЦМУ, съдия Катя Бельова- председател на Окръжен съд- Благоевград, Даниела Росенова- И.Ф. административен ръководител- председател на Апелативен специализиран наказателен съд.