Share |

"Run for Pirin" мина през Благоевград, продължава към протеста в София

След близо 400 изминати километра на 8-ми февруари ще бъде пробяган последния етап на щафетата

Бегачи и колоездачи от различни български градове с общи усилия изминаха близо 400-те километра делящи Свиленград и Дупница. Целта на мероприятието със спортен характер е да покаже, че хората от цялата страна се противопоставят заедно срещу решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк Пирин, с което се позволява „строителство, ремонт и реконструкция” в зоната за опазване на горските екосистеми, която представлява 45,2% от националния парк и в зоната за туризъм, която представлява 2,2% от националния парк.
Участниците избраха тази форма на протест, за да покажат че са възмутени от лъжите, които политиците повтарят пред медиите, въпреки официално публикуваното правителствено решение. С това решение Министерски съвет изрично позволява в зоната за туризъм „Строителство на писти, въжени линии и съпътстващата ги инфраструктура”, както и изграждане на „Изкуствено осветление за целите на обслужването на обектите”, а в зоната за опазване на горските екосистеми и отдих позволява „водохващане”. Никъде в това решение на Министерски съвет не се споменава „само един лифт”, нито се конкретизира „водохващане за питейни нужди”, както публично твърдят политиците от телевизионните студия и от трибуните в европейските институции.

Бегачите стартираха в Свиленград на 2-ри февруари, като преминаха през Хасково, Асеновград, Пловдив, Пазарджик, Велинград, Разлог, Благоевград и на 7-ми вечерта се очаква да достигнат Дупница. От всички градове през, които преминаха участниците в щафета събраха послания към управляващите, които ще бъдат прочетени на площад „Независимост” на традиционния протест „Спаси Пирин” в четвъртък и след това ще бъдат депозирани в съответните институции.

Организаторите и участниците в Run for Pirin споделят че: „Изключително щастливи сме от многото хора, които се включиха с нас по трасето и ни посрещаха в населените места през, които минавахме. По шосетата хората ни поздравяваха през прозорците на автомобилите си или слизаха да се снимат с нас. Най-честите думи, които чувахме бяха: „Браво!, С вас сме! И Няма да им дадем планината!” В градовете ни посрещаха с баница, с плодове, хляб и сол. Много сме развълнувани от всичко, което се случи до момента и това ни дава увереност, че масово съгражданите ни са против унищожаването на природата в планините и правителствените решения. Не на последно място искаме да благодарим на органите на реда, които освен че подпомогнаха безопасното преминаване на щафета през пътищата на страната, показаха съпричастност и подкрепа.“

На 8-ми февруари бегачите ще преминат последните километри до София и ще се влеят в протеста "Спаси Пирин. Спаси България". Всички граждани, които искат да подкрепят бегачите и да предадат своите послания към управляващите във връзка с разрешението за нови застроявания на планината, могат да се присъединят към щафетата.

eXTReMe Tracker