Пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” е в Благоевград

„Свидетели: Памет за концлагера „Белене” е посветена на жертвите на най-големия лагер за политически противници на БКП по време на тоталитарното ѝ управление. Изложбата е експонирана в зала „22 септември“, където ще остане до 24 април.

Инициатива е на фондация „Остров Белене” (Михаил Маринов), фондация „Истина и памет” (Христо Христов, проф. Евелина Келбечева, Георги Михайлов, Александър Кашъмов) и Културен център „Евгений Босилков – Белене” (отец Паоло Кортези), а представянето ѝ в столицата става съвместно с ДАА.

Посветена е на жертвите на лагера „Белене”. Чрез оставени писмени или устни свидетелства на оцелели лагеристи изложбата разказва за случващото се в лагера от неговото основаване през 1949 г. до 1987 г., когато там са изолирани над 500 представители на турското малцинство, съпротивляващи се срещу „възродителния процес”.

Чрез своите 18 пана изложбата дава представа и за различни групи от българското общество, които са били въдворени в лагера на остров Персин край гр. Белене – дипломати, политици, земеделци, анархисти, горяни, писатели, художници, офицери от българската армия, свещеници – православни, католици и протестанти, членове на БКП, подложени на репресии заради инакомислие, студенти, турци.

Експозицията дава възможност на различните поколения да добият представа за това как е създаден концлагерът на остров Персин и робския труд, извършван от лагеристите. Показва насилието над лагеристите и карцера, в който са изтърпявали наказания. Паната представят и бита и условията, в които са били поставени въдворените. Пресъздадена е дневната дажба и глада в лагера, функционирането на женската част на лагера, организиран на съседния остров „Щурчето”.

Чрез експозицията се виждат оцелелите горяни, които са въдворявани в „Белене”, свещениците от различните християнски деноминации, въдворени в лагера, опитите за бягство от концлагера и поетичното и художественото творчество на лагеристите.