Благоевград отбеляза Деня на Европа

Областен информационен център – Благоевград отбеляза 9-ти май с учениците от 4 „А“ клас на Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“ – Благоевград. Класният им ръководител г-жа Ивановска посвети един от учебните часове на Деня на Европа. Екипът на ОИЦ запозна учениците с историята на празника и начина, по който той се отбелязва в отделните страни-членки на Европейския съюз.

Младите граждани на ЕС с ентусиазъм се включиха и в организираната викторина на европейска тематика като показаха отлично познаване на символите на европейската общност, нейните цели и принципите, които защитава. Четвъртокласниците демонстрираха добри познания и в областта на политиката на сближаване и подпомагането на държавите-членки на Съюза чрез средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Те изброиха редица обекти, които са финансирани с евросредства, и които те и техните семейства ежедневно ползват, и посещават. Сред тях са обновените училища, в които учат, санираните жилища, в които живеят, парковете и площадките, на които играят, пътищата, по които се движат. В края на своеобразния „Час на Европа“ в училище, децата бяха запознати и с ползите и предизвикателствата за България от председателството на Съвета на ЕС.

Денят на Европа е посветен на мира и обединението на стария континент. През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават именно 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Тази дата е избрана, защото на 9 май 1950 г. френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. Оттогава до днес, денят символизира стремежа на европейските народи към единство, мир и просперитет в Европа. В България, Денят на Европа се чества от 2005 г.